Ruimtemakers; een proef met overheidsparticipatie

21 december 2015 om 00:00 Algemeen

't Groentje vroeg 3 deelnemers vanuit de gemeenteraad naar hun ideeën over dit Ruimtemakers initiatief; Klaas Maijer (Liberalen), Thea Schipper (P21) en Leny Visser (CDA).

Allereerst moet uitgelegd worden dat er een verschil is tussen burgerparticipatie en overheidsparticipatie. Burgerparticipatie is participatie op initiatief van de gemeente.

Inwoners worden uitgenodigd voor inspraakbijeenkomsten, een expertgroep - maar ook om in te spreken in het Open Huis.

Bij overheidsparticipatie ligt het initiatief bij de samenleving - en hoe zorg je dan dat je als overheid hier goed op reageert?

Dat er voldoende 'ruimte' wordt gelaten bij het initiatief en dat je voldoende doet om het te faciliteren en het initiatief mogelijk te maken?

Leny Visser legt het nader uit: "Waar wij als ruimtemakers mee bezig zijn, is het verbeteren van de kwaliteit van het participatieproces.

Het is niet voor niets omgedraaid: 'overheidsparticipatie'. Wij willen in deze werkgroep naar onszelf kijken. Hoe breng je bij voorbeeld een goede balans aan in de gedeelde verantwoordelijkheid bij een burgerinitiatief?

We willen ons graag bewust worden van de verschillende bestuursstijlen die je kunt hanteren. Wat moet je doen om als overheid een project te laten slagen en misschien nog belangrijker: wat moet je laten?"

"Wat we bedoelen is dat de gemeente zich voegt naar het initiatief en geen voorwaarden schept", aldus Klaas Maijer.

"Meer denken vanuit kansen en mogelijkheden in plaats vanuit regelgeving en verantwoordelijkheden - dus meedenken in plaats van je richten op belemmeringen. Ook niet de zaak gaan overnemen. Het is een ontdekkingstocht hoe we de faciliterende rol van de gemeente kunnen inrichten, zonder door te slaan naar het andere uiterste waarin niets meer aan regels gebonden is."

"Hierbij is ook de vraag van belang, hoe de samenleving zo ver komt om bepaalde taken op te pakken", aldus Thea Schipper (P21).

"We werken aan een kader, waarbinnen deze ontwikkeling kan gaan plaatsvinden.

" Klaas Maijer: "Hier horen afspraken vooráf bij, zodat verwachtingen niet geschaad worden en belanghebbenden niet teleurgesteld afhaken."

Eerste stap van de Ruimtemakers - die sinds januari aan de slag zijn - is een enquête voorleggen aan het Burgerpanel. In de hoop dat er ideeën worden ingebracht zodat er in 2015 een proef kan worden gedaan met Overheidsparticipatie. (KJ)

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie