Plannen voor voedselbos op het Zwarte Veldje

21 december 2015 om 00:00 Algemeen

Het Zwarte Veldje is al jaren een punt van discussie. Het stukje grond, ingeklemd tussen de Van Hardenbroeklaan, van Beeck Calkoenlaan en de IJssel de Schepperstraat, was de laatste jaren geasfalteerd, met groen eromheen. Het werd gebruikt door de jeugd om te voetballen, in het groen te klauteren en er werden ook buurtbijeenkomsten georganiseerd zoals de Nationale Buitenspeeldag.

De Anne Frankschool stond naast het Zwarte Veldje en werd twee weken geleden met de grond gelijk gemaakt. Het Zwarte Veldje is inbegrepen in de grond die de ontwikkelaar betrekt bij het nieuwe woningbouwplan. Hans Vink: "Wij zagen al gebeuren dat ook het hele Zwarte Veldje volgebouwd zou gaan worden, dus waren we er met de wijkvereniging Binnen Bunnik op tijd bij om in elk geval te bedingen dat het helft van het Zwarte Veldje openbare grond zou blijven."

Op dat halve Zwarte Veldje, aan de kant van de Van Beeck Calkoenlaan, wil Hans Vink nu een voedselbos realiseren. "Er is zoveel groen weggehaald in het centrum van Bunnik dat er nauwelijks nog over is. Ook hier rond het Zwarte Veldje is al veel gerooid. Er moet iets voor terugkomen. Die nieuwe woningen stoten ook weer CO2 uit, dat moet opgevangen worden." Hans is meubelmaker en stookt ook graag wat blokken in de houtkachel. "Hout raakt me op allerlei manieren. Er wordt vaak onverantwoordelijk mee omgegaan."

Het idee van een voedselbos ontstond geleidelijk. "Ik had er al wel van gehoord en ging twee weken geleden naar een informatiebijeenkomst over voedselbossen in Houten, bij Makeblijde. Daar ben ik wel overtuigd. Een voedselbos heeft een hoge soortenrijkdom, wat heel goed is voor de biodiversiteit. Er is niet veel onderhoud aan. Er is sprake van een natuurlijk evenwicht, waardoor er weinig werk in zit. Dat kunnen we als buurtbewoners zelf doen."

Hans is nog niet in gesprek met de gemeente, hij is eerst bezig met het informeren en peilen van zijn buurtgenoten. "Dit idee raakt nu wel in een stroomversnelling. Het stuk grond ligt nu helemaal braak en er is een brief bij omwonenden terecht gekomen van de ontwikkelaar met de keuze aan speeltoestellen voor het Zwarte Veldje." Projectontwikkelaar Van Wanrooij heeft de omwonenden gevraagd een keuze te maken uit twee speeltuinen.

Hans: "Dat is prima, er kunnen best speeltoestellen in een voedselbos staan. Daarom wil ik ook snel in gesprek met de ontwikkelaar, de gemeente en eventuele sponsoren, om het voedselbos samen te realiseren." Hans wil behalve omwonenden ook de nieuwe buren, die in de nieuwe woningen komen, vragen wat hun wensen zijn. "Zij zitten er straks bovenop." De nieuwe bewoners hebben ook de brief van Van Wanrooij gehad met de vraag om een keuze te maken voor een speeltuin.

De spreker die Hans wist te overtuigen was Xavier San Giorgi. Samen met zijn collega Wouter van Eck legt hij voedselbossen aan. Hij heeft een gedegen achtergrond op dit vlak en onderhoudt ook het voedselbos Makeblijde in Houten. Hans: "Hij zou een ontwerp kunnen maken en helpen bij de opstart. Hij heeft alle kennis en kunde in huis die daarvoor nodig is. Daar moeten we dan wel geld voor vinden uiteraard."

Een ander mooi aspect aan een voedselbos zo midden in het dorp is dat het de sociale cohesie kan versterken. Hans: "Er groeien vruchten in de bomen, zoals walnoten, kersen en ander fruit. Die kunnen we allemaal zelf plukken. We kunnen een oogstfeest houden en samen eens in de maand afspreken om de boel te onderhouden. Ga zo door. "

Ook is het gewoon goed voor de gezondheid. "Genoeg onderzoeken tonen aan dat een groene omgeving goed is voor lichaam een geest. Dat moet de gemeente toch ook aanspreken, aangezien zij ook meer en meer verantwoordelijk zijn voor de zorg." Als laatste is een voedselbos ook nog goed voor de creativiteit van kinderen, aldus Hans. "Als je ze een compleet aanbod geeft, zoals een speeltuin, zijn ze eerder uitgespeeld dan wanneer ze een bos zien, waar ze zelf van alles mee kunnen verzinnen." (AC)

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie