Vragen koeienbrug in Utrechtse gemeenteraad

21 december 2015 om 00:00 Algemeen

Tot 6 januari was het mogelijk een mail te sturen over dit onderwerp. Een woordvoerder van de gemeente Utrecht vertelt dat er 45 reacties zijn binnengekomen: "Deze reacties laten een gemengd beeld zien. De tegenstanders zijn iets beter vertegenwoordigd dan de voorstanders. Er zijn ook aantal reacties binnengekomen die kritisch zijn, maar niet per se tegen het initiatief. Tussen de reacties zitten een aantal interessante suggesties die nog verder worden onderzocht en waarvan uitwerking volgt in de beantwoording van de raadsvragen."

GroenLinks, SP, Partij voor de Dieren, Stadsbelang Utrecht en PVDA stelden aan het Utrechtse college raadsvragen over de koeienbrug. Het Utrechtse bestuur kent momenteel een samenwerking van D66, GroenLinks, VVD en SP. Deze vragen zijn nog niet beantwoord, dat gebeurt mogelijk halverwege februari.

In deze schriftelijke vragen spreken deze fracties van 'een megalomane brug over de Kromme Rijn'. De vraag is onder andere waarom de brug een draagcapaciteit van 50 ton heeft: "Dat is het gewicht van een behoorlijke vrachtwagen. Een trekker weegt ongeveer 11 ton. Dat is dus geen romantisch koeienbruggetje, maar een forse betonnen brug. Die loopt van 'Niks naar Nergens'. Is het college het eens dat koeien een dergelijke brug niet nodig hebben?" Ook willen deze fracties weten waarom de gemeente Utrecht de brug voor de boer bouwt en betaalt. "Dat kost drie ton, terwijl de brug op het terrein van de boer ligt en niet verbonden is met de openbare weg. Hoe verdient zich dat terug?"

Daarnaast vragen fracties of de gemeente eisen heeft gesteld op het gebied van duurzaamheid en biologische certificering, als tegenprestatie voor het bouwen van de brug. Andere vragen gaan over het gebruik van de brug. Kennelijk hoeft er minder landbouwverkeer over de paden, deze fracties willen weten hoe dat gebruik er dan uitziet. Laatste vraag van GroenLinks, SP, Partij voor de Dieren, Stadsbelang Utrecht en PVDA, is of het college bereid is de aanleg van deze brug te heroverwegen? Fracties zouden het in elke geval fijn vinden als de aanvraag voor de bestemmingswijziging richting de gemeente Bunnik, pas de deur uitgaat nadat de vragen zijn beantwoordt en mogelijk ook zijn besproken in een commissievergadering.

Deze week spreken de Utrechtse en Bunnikse wethouder elkaar over de koeienbrug. De gemeente Utrecht gaat, als landgoedeigenaar van pachtboer Van Dijk, de aanvraag voor de koeienbrug indienen. Het is de gemeente Bunnik die hier toestemming voor moet verlenen, omdat landgoed Rhijnouwen (dat eigendom is van de stad Utrecht) op Bunniks grondgebied ligt. (KJ)

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie