De Huiskamer van Odijk krijgt vorm

21 december 2015 om 00:00 Algemeen

Het bestuur van Stichting Dorpshuis Odijk wil een centrale rol innemen in de participatiemaatschappij en wil lokale initiatieven stimuleren en faciliteren. Om dit te kunnen doen wordt, coöperatie De Huiskamer van Odijk opgericht, waar inwoners van Odijk lid van kunnen worden. De opkomst op de brainstormavond was hoger dan verwacht, met zo'n vijftig mensen. Sommigen kwamen namens een maatschappelijke organisatie, anderen namens zichzelf, als inwoner van het dorp. Voorzitter van de avond Wiebe Douma wist de zaal los te krijgen met een potje heupworstelen, om aan te geven dat je beter kan samenwerken dan elkaar tegenwerken.

Voorzitter van het bestuur Rens van den Boom opende de, wellicht historische, avond: "In deze samenleving hebben we elkaar meer en meer nodig. Er is iemand nodig die dat regelt en al die initiatieven die er al zijn, faciliteert. Dat willen wij zijn, als dorpshuis, midden in de samenleving, als laagdrempelige huiskamer. Het is nadrukkelijk niet de bedoeling dat bestaande organisaties worden opgeslokt. Zij kunnen wel gefaciliteerd worden door het dorpshuis."

In kleine groepjes werden ideeën geopperd. Een van de ideeën die veel genoemd werden, was het organiseren van activiteiten, binnen en buiten. Ook werd gedacht aan een ontmoetingsplek, die het dorpshuis nu, volgens veel aanwezigen niet meer is. Een van de aanwezigen: "Vroeger werd het Dorpshuis van Odijk echt gedragen door de inwoners. Dat is helemaal verdwenen. Allereerst zouden ze iets aan de inrichting moeten doen. De gezelligheid is eraf. Dan zou het eenzame mensen trekken om hierheen te komen en elkaar te ontmoeten."

Andere ideeën waarbij het dorpshuis een rol kan spelen zijn het gezamenlijk aanschaffen van zonnepanelen, een spreekuur van jeugdzorg, een bezoekgroep voor mensen die om wat voor reden dan ook thuis zitten of een mantelzorgmiddag. Maar ook concrete verzoeken kwamen los. Een breiclub, oppascentrale, dansfeesten voor mensen boven de veertig en een wandelclub. Een zeer creatief idee was het inrichten van een flexwerkplek, waar iedereen op kan inschrijven. Dat kan een hovenier zijn, een jurist, een gemeenteambtenaar. Ook een plek voor het wmo-loket werd genoemd.

Veel van de aanwezigen komen (bijna) nooit in het Dorpshuis. Jan Lodder (76) woont 26 jaar in Odijk, maar komt er zelden. "Ik heb geen reden om hier te komen. Als er een open inloopmiddag zou zijn, zou ik wel komen." Meer ideeën kunnen gestuurd worden naar info@dorpshuisodijk.nl. Daar kunt u zich ook aanmelden als u mee wilt denken over de Huiskamer van Odijk. (AC)

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie