Raad van State blokkeert verwarmingssysteem Bovag

21 december 2015 om 00:00 Algemeen

De Raad oordeelde vorige week woensdag dat de provincie Utrecht de vergunning te gemakkelijk heeft verleend. Het is volgens de Raad niet uitgesloten dat het klimaatsysteem van Bovag zorgt voor vervuild grondwater, dat de drinkwaterbron van Vrumona kan bedreigen. Het is voor Vrumona van groot belang dat die bron goed beschermd blijft.

Het klimaatsysteem moet het kantoorgebouw van Bovag aan het Kosterijland koelen en verwarmen. Daarbij wordt het water in de grond gebracht en zo nodig weer opgepompt. Dat gebeurt weliswaar op een mindere diepte dan waar de bron van Vrumona ligt. Maar het minder schone water uit het klimaatsysteem kan wel mengen met schoner grondwater in diepere grondlagen en dan wegstromen in de richting van de bron van Vrumona, aldus de Raad van State.

Volgens de provincie zal het water bij de bron van Vrumona hierdoor toch niet verslechteren, omdat het om hele kleine hoeveelheden vervuild water zou gaan. Maar de Raad vindt dat niet aannemelijk. Daarnaast kan ook een kleine vervuiling fataal zijn voor de bron van Vrumona. Bovendien heeft de provincie bij het verlenen van de vergunning gesteld dat er helemaal geen negatieve gevolgen zouden zijn.

Bovag heeft het verwarmingssysteem nog niet aangelegd. Het is in het ontwerp van het nieuwe gebouw meegenomen om het pand verder te kunnen verduurzamen. Een woordvoerder laat als reactie op de uitspraak weten: "Wij gaan op basis van de uitspraak van de Raad van State op korte termijn met de provincie in gesprek over welke mogelijkheden er dan wél zijn om verduurzaming voor elkaar te krijgen."

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie