Iedereen kan herdenking bijwonen dit jaar

21 december 2015 om 00:00 Algemeen

De herdenking op Fort Rhijnauwen is altijd goed bezocht. Bij goed weer staan er zo 600 mensen op het veld voor het monument. Bij eerdere jubilea is gemerkt dat het er zomaar honderden meer kunnen zijn. Daar is de organiserende Stichting Herdenkingsmonument Fort Rhijnauwen op voorbereid. Maar ze doen meer. Janneke Schermers is voorzitter van de Stichting. "Dit jaar willen we iets extra's doen voor deze specifieke oudere groep. De herdenking is nu 70 jaar geleden en de groep die hier nog zelf herinneringen aan heeft, wordt steeds kleiner."

In het algemeen wordt er beter gezorgd voor voldoende zitplaatsen voor de oudere en minder valide deelnemers. Er wordt voorafgaand aan de herdenking ook extra op gelet dat jongeren blijven staan, zodat ouderen kunnen zitten. Aan een aantal van hen, die met een rollator loopt, worden extra mogelijkheden geboden. Deze mensen kunnen vaak niet naar de herdenking komen omdat ze niet deel kunnen nemen aan de stille tocht van het poortgebouw naar het monument op het fort, die elk jaar vooraf gaat aan de herdenking.

De bedoeling is om zo'n twintig mensen die slecht ter been zijn voor 19.00 uur op te vangen met koffie, in het Kruithuis, op korte afstand van het monument. Gezien de beperkte ruimte mag iedereen maximaal één begeleider meenemen. De koffie wordt aangeboden door de Stayokay. Er komen rijplaten te liggen van het Kruithuis naar het monument en het theehuis heeft al een aantal stoelen toegezegd. De mogelijkheid bestaat ook om van huis opgehaald te worden door Kassing tours. Voor eventuele hulp en begeleiding hebben zowel de Rotary Club als de Lionsclub uit Bunnik hun medewerking al toegezegd. Om een en ander in goede banen te leiden, zijn ook nog vrijwilligers nodig.

Iedereen die hulp nodig heeft om aanwezig te kunnen zijn bij de herdenking, wordt uitgenodigd om contact op te nemen met John Louwerse. Hij inventariseert de wensen en behoeften. Janneke: "Voor mensen met een rollator hebben we extra mogelijkheden, maar ook mensen in een rolstoel en iedereen die om andere redenen moeite heeft om de herdenking bij te wonen en dat wel zou willen, kan bij hem terecht. We proberen voor iedereen een passende oplossing te vinden."

Voelt u zich aangesproken door deze oproep en wilt u graag geholpen worden om de herdenking te kunnen bijwonen? Of kunt u helpen om deze groep een memorabel moment te bezorgen? Neem dan contact op met John Louwerse via 030-6562882 of johnlouwerse@kpnmail.nl. Als hij niet opneemt kunt u de voicemail inspreken, John neemt in alle gevallen persoonlijk contact met u op.

De stichting heeft ook gedacht aan de nabestaanden uit België. Op het fort is een aantal Belgen gefusilleerd en elk jaar komt een aantal van de nabestaanden naar de herdenking. Deze groep wordt echter ook kleiner. Janneke: "Zij komen van ver en veel van hen zijn op leeftijd." Ook voor hen is er koffie voorafgaand aan de herdenking, bij de Stayokay. Ook de ambassadeur van België is uitgenodigd.

Om te voorkomen dat de Belgen niet kunnen komen omdat ze de rit niet heen en terug kunnen maken op één dag, is er een arrangement geregeld bij het hotel in Bunnik. De Belgen zijn dit jaar ook uitgenodigd voor het binnenhalen van het bevrijdingsvuur bij Bunninchem de volgende dag. Janneke: "Dat bestaat in België niet. Wij hebben in Nederland immers de unieke combinatie van herdenken op 4 mei en het vieren van de bevrijding op 5 mei." (AC)

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie