Bomenkap zilverlindes Otselaan gaat voorlopig niet door

21 december 2015 om 00:00 Algemeen

De Bomenverordening gaf de gemeente geen reden om de 20 bomen te kappen. Omdat hier sprake was van een 'burgerinitiatief' - een groep mensen uit de straat had de gemeente namelijk verzocht de bomen te kappen - dacht de gemeente dat het, vanwege deze bijzondere situatie, mogelijk was om de 'hardheidsclausule' toe te passen. Daar moeten dan zwaarwegende redenen voor zijn. De commissie voor de bezwaarschriften vond echter de redenen die de gemeente aanvoerde om hier een uitzondering toe te passen, veel te mager. De commissie voor de bezwaarschriften ziet een burgerinitiatief niet bepaald als grond voor een kapvergunning.

De commissie voor de bezwaarschriften is, vanwege bovenstaande inschattingsfout van de gemeente, niet aan een inhoudelijke beoordeling van het bezwaar van de bewoner van de Otselaan toegekomen. De bewoner maakte bezwaar, omdat hem geen deugdelijk rapport bekend was, waarin wordt aangetoond dat de bomen daadwerkelijk onveilig zouden zijn. Wat hem betreft spelen er in zijn straat alleen 'gevoelens' van onveiligheid. Ook overlast van vallend blad, gedurende een korte periode van het jaar, zou wat hem betreft geen reden voor bomenkap mogen zijn. Naar zijn mening moet de meerwaarde van de bomen, gezien het landschappelijke karakter, zwaarder wegen. Over deze inhoudelijke bezwaren heeft de commissie zich verder niet uitgelaten, omdat de kapvergunning juridisch gezien gebreken vertoonde.

Het college ziet dit als tussenstap en is van plan deze bomen in een later stadium te kappen. Eerst moet de gemeentelijke visie op het bomenbestand zijn opgesteld. Deze visie wordt in een proces samen met de inwoners van de gemeente Bunnik gemaakt. Binnenkort gaat er een voorstel naar de gemeenteraad om deze visie op stellen. Als deze visie er eenmaal ligt, kan de kap van 20 zilverlindes aan de Otselaan opnieuw worden getoetst. Tot het zover is, zal de gemeente geen verzoeken van inwoners tot het kappen van gemeentelijke bomen, honoreren. (KJ)

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie