Brandweer redt zeven slachtoffers bij Vrumona

Algemeen

Vrumona gaat een van de frisdrankcolonnes vervangen, waardoor nu flink geknipt mocht worden in de oude machines. Het was hét moment voor een flinke oefening voor de brandweer. Vrumona heeft zelf een brandweerpost op het terrein, voor het geval er iets gebeurt binnen het bedrijf. Bij grotere incidenten en buiten kantoortijden, worden ook de brandweerlieden van post Bunnik opgeroepen om bij te staan. Postcommandant Jan Nell: "Het doel van de oefening was dat zij de bedrijfspanden van Vrumona leerden kennen."

De brandweerlieden wisten van te voren niet wat ze precies aan zouden treffen. Als eerste kwam de brandweer van Vrumona zelf aan, met de BHV'ers (Bedrijfshulpverleners) van het bedrijf. Er was een gasexplosie geweest en het lek siste nog toen de hulpdiensten aankwamen in de betreffende bedrijfshal. Korte tijd later arriveerde ook brandweer Bunnik. Met zorg voor eigen veiligheid werd de hal uitgekamd op slachtoffers. Dat bleken er zeven te zijn, waarvan drie vastzaten in machines.

Het ging om een oefening, maar de slachtoffers lieten daar niks van merken. Twee van hen waren ingehuurde acteurs, die echt af en toe flauw leken te vallen en serieuze pijnen leken te doorstaan. Maar ook de medewerkers van Vrumona die voor één dag de rol van slachtoffer op zich hadden genomen, speelden het overtuigend. Kreten als: "Ik wil mijn vrouw bellen!" "Ga ik nu dood?" en "Ik voel mijn arm niet meer!" schalden door de fabriekshal.

Ook de BHV'ers en alle brandweerlieden namen de oefening zeer serieus. Er werd flink gebruik gemaakt van hydraulische knipapparatuur om slachtoffers vrij te krijgen en ruimte te maken voor de 'gespeelde' ambulancediensten. Achteraf werd gesproken van een succesvolle, nuttige oefening, waarbij sprake was van goede communicatie onderling. Jelmer Klaassen, Manager Safety, Health & Environment bij Vrumona: "Het is heel mooi dat we zo samen kunnen oefenen. Het is een win-win situatie. We hebben er allemaal wat aan." (AC)

advertentie