Omwonenden bang voor schaduw en verlies privacy

21 december 2015 om 00:00 Algemeen

De indiener van een van de zienswijzen vindt dat er te veel appartementen op een te klein stuk grond gezet worden: "Cliënten krijgen de indruk dat de ontwikkelaar een zo groot mogelijke hoeveelheid woonappartementen wil realiseren - hetgeen vanuit zijn economisch perspectief wellicht logisch is - maar gelet op de bijbehorende parkeerbehoefte, komt het over alsof een te groot appartementengebouw met bijbehorende grote parkeerbehoefte op een te klein perceel wordt gerealiseerd."

Ook in de tweede zienswijze wordt erop gewezen dat het gebouw groter is dan het huidige kerkgebouw. "Waar nu een kerktoren een niet al te nadrukkelijke aanwezigheidsfactor vormt, is het in de toekomst mogelijk dat aldaar een beduidend hoger gebouw kan worden gerealiseerd. Overigens wordt daarmee thans al zonder een gegronde onderbouwing of goede reden afstand gedaan van uitgangspunt 4. De uitgangspunten zijn reeds in 2010 opgesteld en worden nodeloos verlaten."

Uitgangspunt 4 is dat de bebouwing mag bestaan uit maximaal twee bouwlagen en een kap, waarbij een hoger accent op de hoek denkbaar is. In het plan zijn echter drie woonlagen opgenomen, waarbij de gevel van de hoogste verdieping deels iets naar achteren staat.

Beide indieners wonen, naar eigen inzien, in de toekomstige schaduw van gebouw en maken zich daar zorgen over. Ze zijn bang voor meer schaduw en het verlies van privacy. In een van de zienswijzen wordt ook ingegaan op de doelgroep, senioren. " Zeker met inachtneming van de omstandigheid dat vooral senioren de doelgroep van bewoners vormen, die veelal de tijd in de woning doorbrengen, zal de privacy van belanghebbende ernstig in het geding komen."

De nieuwe bewoners van het gebouw hebben elkaar al gevonden en hebben een kopersvereniging opgericht. Gé Hendriks is de initiatiefnemer van deze vereniging, met inmiddels twintig leden. "We hopen met zijn allen dat deze zienswijzen geen vertraging opleveren aan het project." Op persoonlijke titel zegt Hendriks: "Ik begrijp de bezwaren niet, omdat met alle zaken die genoemd worden, al rekening is gehouden."

Hendriks vindt het jammer dat de band met zijn toekomstige buren nu al op scherp gezet wordt: "Zowel de ontwikkelaar als de gemeente Bunnik hebben hun uiterste best gedaan om alles in goed overleg met de omwonenden te regelen. Door een zienswijze in te dienen zetten ze nu al de relatie met ons als nieuwe bewoners op scherp. Dat is erg jammer."

De ontwikkelaar, Nero Projectontwikkeling, had de bezwaarschriften niet verwacht. Edwin Roothuis: "Ik ben onaangenaam verrast, mede gezien alle tijd en moeite die we hebben gedaan om eventuele problemen met de buurt te voorkomen. We hebben diverse gesprekken gehad met de naaste buren, ook hebben we een informatieavond gehouden. ... Het is wederom een vertraging waar niemand op zit te wachten."

De verkoop van De Gaarde aan Nero Ontwikkeling is pas definitief als de bouw en verkoop van de appartementen ook echt doorgaat. Gert Rietveld, voorzitter van het College van Kerkrentmeesters in Bunnik: "Het is bijzonder spijtig als de procedure vertraagd wordt, maar het indienen van zienswijzen is onderdeel van de wettelijke procedure. Die wachten we dus gewoon af." Het onderwerp wordt op 5 maart behandeld in het Open Huis en op 26 maart komt het in de gemeenteraad. (AC)

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie