Gemeenteraad lijkt akkoord te kunnen gaan met koeienbrug

21 december 2015 om 00:00 Algemeen

Deze week is een gesprek tussen wethouder Kees Geldof van Utrecht - die de vergunning voor de koeienbrug van boer Kees van Dijk aanvraagt - en wethouder Rob Zakee (vanwege griep van de laatste) niet doorgegaan. Een volgende afspraak om over de koeienbrug te spreken staat medio februari gepland. Zakee toonde zich eerder tegenstander van deze brug, vanwege de grote landschappelijke impact - in wat hij noemt 'het mooiste stukje van het Kromme Rijnlandschap'. Daarom wil hij zich gedegen informeren over de noodzaak van de brug voordat hij een besluit neemt.

't Groentje benaderde het boerenechtpaar Kees en Ingrid van Dijk, maar zij willen zich in dit stadium liever niet via de krant uitlaten. De Bunnikse gemeenteraad bracht inmiddels een bezoek aan het bedrijf van Kees op landgoed Rhijnauwen. 't Groentje informeerde bij de fractievoorzitters naar hun standpunt.

Paul Heijmerink zegt namens P21 dat er al veel over de koeienbrug is nagedacht en dat veel aspecten zijn gewogen. "De uitkomst kunnen wij begrijpen. Ook zien wij de waarde van een boerenbedrijf op landgoed Amelisweerd en van koeien in de wei. Plus dat een brug ertoe leidt dat de tractor van de boer niet meer over de wandel- en fietspaden hoeft te rijden om zijn land ten zuiden van de Kromme Rijn te bereiken. Daartegenover staat dat de aanleg van een brug het open landschap kan verstoren en daar zijn wij niet blij mee", aldus fractievoorzitter Paul Heijmerink. "Wij zijn voor het behoud van het open landschap, maar we zien ook de voordelen van een brug. Alles afwegende denken wij dat een goed landschappelijk ingepaste brug een oplossing is voor de vrije uitloop van koeien en voor de verbetering van veiligheid van fietsers en wandelaars."

Hein Hoitink (Liberalen) begrijpt dat de boer, gezien de wettelijke eisen die aan een melkveebedrijf worden gesteld, weinig keus heeft. "De aanleg van de brug blijkt verder toegestaan binnen de kaders van het bestemmingsplan. In dat licht gezien heeft de vorige wethouder van ruimtelijke ordening klaarblijkelijk in een eerder stadium het voorbereidingsproces voor de aanlegvergunning van de brug groen licht gegeven. Daarmee zijn bij de betrokken ondernemer wel verwachtingen gewekt. En de Liberalen zijn van mening dat de gemeente Bunnik een betrouwbare overheid dient te zijn. De aanleg van de brug is daarom moeilijk tegen te houden tenzij er echt een realistisch alternatief blijkt te zijn." De Liberalen zien namelijk nog wel een toekomstvaste oplossing aan de noordzijde van Kromme Rijn, waardoor het oversteken van koeien niet nodig is.

Ook Leny Visser (CDA) ziet het dilemma: "Er spelen twee belangen die moeilijk tegen elkaar af te wegen zijn: de beeldkwaliteit van het prachtige landgoed, tegen de belangen van de agrariër en zijn bedrijf. Als Kees geen gebruik kan maken van een brug nabij de schuur met de melkmachine, heeft dat veel consequenties voor zijn bedrijf. Aan de andere kant van de balans staat de beeldkwaliteit. Het CDA zou liever niet nog een extra brug over de Kromme Rijn zien, zeker niet als die een industriële indruk geeft zoals op sommige plaatjes." Slotconclusie van het CDA luidt: "We menen dat het afwijzen van een brug onevenredig veel economische schade oplevert voor het bedrijf. De extra vervoerbewegingen zorgen voor onveiligheid en zijn niet milieubewust. De aanwezigheid van deze agrariër op die plek is ons iets waard, juist voor de instandhouding van het landgoed. Dus het CDA kan, met de kennis van nu, instemmen met de koeienbrug."

"Aan het ontwerp zou nog wel wat gepuzzeld kunnen worden", zegt Leny Visser (CDA). "Het uiterlijk van de brug bij het Vagantenpad zou al beter zijn."

Ook bij de Liberalen leven er zorgen over de inpassing van de koeienbrug: "Het Kromme Rijn landschap tussen het Vagantenpad en Rhijnauwen is een icoon van Bunnik. Daar moeten we zeer zuinig op zijn. De eventuele brug moet dan ook optimaal passen in het historische cultuurlandschap. Het ontwerp, dat in 't Groentje heeft gestaan, voldoet volstrekt niet aan deze eis. Alle inspanningen moeten daarom gericht zijn op het maken van een nieuw ontwerp. Alle verantwoordelijken moeten daartoe op korte termijn om de tafel."

P21 zegt geen betonnen brug te willen, maar eentje met een vriendelijke uitstraling - daarom denkt P21 aan hout. Heijmerink: "Ook geen rechte brug, maar een met een positieve zeeg, met een ronding en op het land geen pijlers maar een grondtalud."

Op zich is het besluit over de koeienbrug gedelegeerd aan het college. De wethouder wil echter graag de gemeenteraad erbij betrekken. P21 vindt het prima dit onderwerp in het Open Huis te bespreken, zodat inwoners kunnen inspreken. Ook de Liberalen willen graag - voordat zij een beslissing nemen - dat bevolking en gemeenteraad goed zijn geïnformeerd. Het CDA vindt het een mooie aanleiding voor een Open Huis op locatie.

Wethouder Rob Zakee: "Ik ben blij met de nuanceringen van de verschillende fracties. Ik maak daaruit op dat de inpassing van het agrarische bedrijf in het nationale landschap van belang wordt gevonden. En dat het huidige plan daaraan onvoldoende tegemoet komt. Ik vind de suggestie van een open huis op locatie goed. Op die manier kunnen alle inzichten en wensen vanuit de samenleving nog een keer naar voren worden gebracht." (KJ)

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie