Tarief onroerend zaak-belasting bij gemeenteraad

21 december 2015 om 00:00 Algemeen

Het tarief voor 2015 wordt berekend door het tarief van 2014 met de inflatie te corrigeren (dit jaar is dat 2,25 procent). En door het te corrigeren met het percentage van de gemiddelde waardedaling of stijging van woningen. Dit gebeurt na de jaarlijkse herwaardering van woningen en bedrijven in de gemeente, waarvan de gegevens meestal begin januari bekend worden gemaakt.

Wat betreft de waardebepaling van het onroerend goed in deze gemeente, is er voor de Begroting van 2015 eerst een schatting gedaan. Deze berekening is ook gevolgd bij de voorlopige tarieven die door de gemeenteraad op 18 december zijn vastgesteld. Toen is er rekening gehouden met een waardedaling voor woningen van 4,5% en van niet-woningen met 5,5%. Inmiddels heeft het taxatiebureau duidelijkheid verschaft: voor woningen wordt er een gemiddelde waardedaling van 1,2% vastgesteld en voor de niet-woningen een gemiddelde waardedaling van 3,5%.

Dat is een groot verschil. De gemiddelde waardedaling van de woningen is dus 3,3% lager dan het percentage waarmee bij de voorlopige vaststelling van de tarieven onroerende zaakbelastingen 2015 rekening is gehouden. Voor de niet-woningen is de waardedaling 2% lager dan waarvan de raad bij de vaststelling van de voorlopige tarieven is uitgegaan.

"De gemeente schat de woningwaarde voor de Begroting altijd wat aan de hoge kant in", zo legt hoofd Financiën Kees Kroes uit. "We doen dit op basis van het landelijke beeld ergens in juli. Zekerheidshalve gaan we aan de hoge kant zitten omdat de in december voorgestelde tarieven, in januari alleen nog maar naar beneden mogen worden bijgesteld."

De tarieven zijn voor woningen stijgen nu van 0,1753% in 2014 naar 0,1813% in 2015. De gemeenteraad zal hierover op 12 februari een besluit nemen, nadat het op 22 januari in het Open Huis is besproken. De belastingaanslagen voor 2015 vallen rond 28 februari 2015 op de mat. Voor het eerst gebeurt dit via de 'Belastingsamenwerking gemeenten en hoogheemraadschap Utrecht (BGHU)', waarbij de gemeente Bunnik zich recent heeft aangesloten. (KJ)

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie