Meer en grotere stukken snippergroen te koop

21 december 2015 om 00:00 Algemeen

ODIJK - De gemeente heeft de beleidsregels rondom de verkoop van snippergroen aangepast. De maximale oppervlakte van 150 vierkante meter is losgelaten en ook stukken openbaar groen die niet als verkoopbaar gemarkeerd zijn op de kaarten van de gemeente, kunnen voor verkoop in aanmerking komen. De wijzigingen zijn gemaakt als reactie op ervaringen in de praktijk.

Het doel van het verkopen van snippergroen is om inkomsten te genereren en om op onderhoudskosten te besparen. Het is een van de bezuinigingsmaatregelen van de gemeente, die deels in overleg met bewoners zijn opgesteld. Tot nu toe bestond de beperking dat het maximaal om 150 vierkante meter per koper mocht gaan, maar dat is nu losgelaten. Een woordvoerder van de gemeente: "Met name bij hoekhuizen, waarbij zowel aan de zijkant als achterkant van het perceel verkoop mogelijk is, is er al snel sprake van meer dan 150 vierkante meter. Ook bij grotere percelen werkte deze maximale omvang beperkend. In alle gevallen wordt de grond verkocht als tuingrond en niet als bouwgrond."

Ook bleken de kaarten waarop de te verkopen stukken snippergroen gemarkeerd staan, niet compleet. "In de praktijk bleek er op sommige plekken animo te zijn voor snippergroen die niet op de uitgiftekaarten stonden. Bij de beoordeling van die verzoeken bleken er geen belemmeringen te zijn voor verkoop. Door de wijziging is het mogelijk geworden om deze gronden te koop aan te bieden." Het toevoegen van gronden gebeurt alleen indien er geen belemmeringen zijn voor verkoop en het geen onevenredig nadeel oplevert voor omwonenden. Daarbij moet bijvoorbeeld gedacht worden aan het verliezen van vrij uitzicht. Het college bepaalt of sprake is van een onevenredige nadelige situatie voor omwonenden.

Tientallen inwoners van de gemeente hebben inmiddels aangegeven geïnteresseerd te zijn in de koop van snippergroen. De gemeente heeft op papier een aantal gronden verkocht. De daadwerkelijke notariële overdracht moet nog plaatsvinden. (AC)

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie