Dorpshuis moet huiskamer worden

21 december 2015 om 00:00 Algemeen

Het bestuur van de stichting Dorpshuis Odijk bestaat sinds vorig jaar uit Rens van den Boom, Katrien Varenhorst, Greetje Groeneveld en Frans Bernink. Het bestuur wil het gat vullen dat de terugtrekkende overheid achterlaat, ook met het oog op de individualisering van de maatschappij. Stichting Dorpshuis Odijk werpt zich op als platform in Odijk om maatschappelijke participatie handen en voeten te geven en bij te dragen aan het welzijn van de gehele Odijkse bevolking.

Het idee voor de coöperatie is mede geïnspireerd door de organisatie Austerlitz Zorgt, een coöperatie in Austerlitz die opgericht werd omdat veel ouderen zich zorgen maakten over het dalende voorzieningenniveau in het dorp op de Utrechtse Heuvelrug. Op initiatief van wijkvereniging Austerlitz' Belang is in 2012 een werkgroep gestart met het in kaart brengen van de wensen van inwoners, brainstormen, gesprekken voeren, verkennen. Eind 2012 werd een coöperatie opgericht onder de naam 'Austerlitz Zorgt'.

De coöperatie heeft als doel om het voor de oudere inwoners van Austerlitz mogelijk te maken zo lang mogelijk zo zelfstandig mogelijk in ons dorp te blijven wonen. Er is een dorpsondersteuner en een wijkverpleegkundige aangetrokken. Inwoners kunnen bij de dorpsondersteuner terecht met vragen over gezondheid, hulp in en rond het huis, verzorging en welzijnsdiensten. Ook voor indicatiestelling WMO kunnen Austerlitzers bij haar terecht. Inmiddels is een derde van de volwassen bevolking van het dorp lid van de coöperatie.

Stichting Dorpshuis Odijk heeft een bredere doelgroep voor ogen. Behalve ouderen richten zij zich ook op gezinnen met kinderen, alleenstaanden en mensen met een tijdelijke beperking. Het bestuur wil geen individuele leden gaan werven, zoals in Austerlitz gebeurt, maar wil bestaande maatschappelijke organisaties deel uit laten maken van de coöperatie. Ook het gemeentebestuur wordt in de plannen aangemerkt als potentieel lid.

Van de contributie, subsidies en giften kunnen dan beroepskrachten betaald worden, zoals een dorpsondersteuner en een vrijwilligerscoördinator. Het bestuur: "Deze beroepskrachten zijn nodig om de kwaliteit te bewaken en de continuïteit van het leveren van diensten te waarborgen. De volledige afhankelijkheid van vrijwilligers bij het leveren van de diensten lijkt ons niet wenselijk."

Tijdens de Denktank-bijeenkomst hoopt het bestuur erachter te komen waar behoefte aan is in Odijk. Gedacht wordt aan een chauffeursservice, waardoor iemand zonder rijbewijs naar het ziekenhuis gebracht kan worden. Ook zijn er ideeën voor een klussendienst, iemand die kleine huis- tuin en keukenklussen uit kan voeren. In het Dorpshuis zouden ook gezamenlijke maaltijden of activiteiten aangeboden kunnen worden.

Iedereen is welkom mee te komen denken op de bijeenkomst op 3 februari, om 20.00 uur, uiteraard in het Dorpshuis van Odijk. (AC)

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie