Ostendorp spreekt over dilemma's gemeentebestuur

Algemeen

Ook de paar honderd aanwezigen blikten vooruit in de volgelopen hal van het gemeentehuis. De nieuwe chef van de politie in onze regio Jan Dirk Bogerd heeft plannen om het aantal auto-inbraken te verlagen. "Dat is in deze gemeente wel een probleem. Er is al veel gebeurd om het aantal auto-inbraken te verlagen, maar dat kan nog concreter." Daarnaast is de politie net als in heel Nederland uiteraard druk doende met de hervormingen.

Ook bij de brandweer spelen hervormingen een belangrijke rol komend jaar. Postcommandant van post Bunnik Jan Nell: "Alles wordt steeds meer uniform. Onze nieuwe kazerne, die komende zomer opgeleverd wordt, is een voorbeeld voor andere nieuwe kazernes in de regio. Ook krijgen we overal dezelfde blusauto's en persluchttanks."

Veel mensen wensten elkaar een goed 2015 en luisterden naar de toespraak van Hans Martijn Ostendorp. De hele toespraak is terug te lezen en te zien op de website van de gemeente. Ostendorp begon met terugkijken. "Het was een bewogen en indrukwekkend jaar." Daarmee doelde Ostendorp op de bezoeken van koning Willem Alexander aan de Bovag en dat van prinses Beatrix aan het MOA. Ook benoemde hij de strijd voor een eerlijk kinderpardon, waarmee Ostendorp door blijft gaan. Ook sprak hij over de ramp met de MH17. "Dat maakt ons kwetsbaar en klein, maar van daaruit ook bewust, veerkrachtig en naar ik hoop vanuit de kracht van de liefde blijvend werken aan vrede."

Tijdens de receptie werd de catering verzorgd door mensen van Reinaerde en Humanitas, mensen met een afstand tot de arbeidsmarkt. Deze afspraak was tijdens de Beursvloer vorig jaar gemaakt. Stefan Poelman, Odijker en manager bij Reinaerde: "Het is bijzonder. Wij werken in zo'n 28 gemeenten en alleen in Bunnik wordt de nieuwjaarsreceptie op deze manier, met deze doelgroep, georganiseerd."

Ook de Participatiewet biedt uitdagingen voor het komende jaar. De extra zorgtaken van de gemeente geven veel verantwoordelijkheid, en zorg voor het onbekende, aldus Ostendorp. "Maar ik heb er vertrouwen in. In de wethouders en de gemeenteraad, maar bovenal door de kracht van liefde geregeerd en met een groot hart, geloof ik in een sociaal, warm, en financieel gezond Bunnik, waar de menselijke maat leidend is."

Ook liet Ostendorp de aanwezigen een klein beetje meekijken met dilemma's waar het gemeentebestuur tegenaan loopt. "Als je, bijvoorbeeld, als ondernemer al langer en veelvuldig aan de gemeente vraagt om ruimte te bieden aan het ondernemerschap, niet te strak vast te houden aan regels van het bestemmingsplan, geen defensieve houding wilt treffen op het gemeentehuis en niet direct 'nee' wilt horen op initiatieven. En als het college juist die wens en juist dát vertaalt in de college-agenda als nieuwe werkwijze voor de komende jaren. Hoe ga je dan om als de Aldi voor de deur staat met de wens om zich te vestigen op een bedrijventerrein dat deze vestiging bestemmingsplan-technisch niet toestaat?"

Na de toespraak werd verder gepraat over zaken die spelen. De koeienbrug kwam veelvuldig langs, de plannen van de Aldi en de bouwplannen op de plek van De Gaarde waren veelbesproken onderwerpen. Ook werden leuke plannen besproken voor Koningsfestival in Odijk en een grotere rol van het Dorpshuis in Odijk. We hebben in onze gemeente ook dit jaar weer bijzondere mensen met een missie in ons midden. Zoals Katrien Varenhorst uit Odijk. Zij staat op de derde plaats op de lijst van de VVD voor de waterschapverkiezingen die dit jaar gehouden worden. "We gaan nu echt op naar de campagne." (AC)

advertentie