Gemeenteraad Utrecht heeft kritiek op koeienbrug

21 december 2015 om 00:00 Algemeen

Eerder gaf wethouder Zakee uit Bunnik al aan niet zomaar toestemming te willen geven voor de bouw. De gemeente Utrecht heeft toestemming van de gemeenteraad van Bunnik nodig omdat het landgoed, eigendom van Utrecht, op Bunniks grondgebied ligt. Tijdens een informatieavond over dit onderwerp half december gaven veel Bunnikers juist aan voor de brug te zijn. Leny Visser, fractievoorzitter van het CDA, gaf toen op persoonlijke titel aan geen reden te zien om niet in te stemmen met de bouw van de brug.

De fracties van De Liberalen en P21 hebben nog geen standpunt ingenomen. Beiden vinden de vormgeving van de brug erg belangrijk. Hein Hoitink (De Liberalen): "Voor de bedrijfsvoering lijkt het logisch dat de brug nodig is. Aan de andere kant is het landschap wel een icoon van Bunnik. De brug moet dus goed ingepast worden. Dat is cruciaal."

Tijdens de informatieavond was ook Brechtje Paardekooper, raadslid van GroenLinks in Utrecht, aanwezig. Zij stelde daar de vraag of er overleg is geweest met Kees van Dijk, de betreffende veehouder, omtrent verduurzaming van de bedrijfsvoering. In diezelfde lijn stelt zij nu vragen aan het Utrechtse college. Ook SP, PvdA en PvdD ondertekenden de vragenlijst.

De gemeenteraad van Utrecht was niet door het college op de hoogte gebracht over het plan een drie meter brede koeienbrug te bouwen over de Kromme Rijn. Paardekooper: "Ik hoorde het van iemand die zich er zorgen over maakte. Daarom ben ik naar de informatieavond gegaan." Het plan is dus ook niet ter overweging voorgelegd aan de gemeenteraad Utrecht, terwijl er wel geld mee gemoeid is, drie ton, waarvan een deel Europese subsidie. Paardekooper: "Het is mijn bedoeling om dit onderwerp wel degelijk op de agenda te krijgen." De partijen die samen de schriftelijke vragen stellen, hebben overigens geen meerderheid in het Utrechtse college.

In 2012 stelde de gemeente Utrecht een toekomstvisie op voor de landgoederen. Daarbij is een motie aangenomen waarin staat dat op natuurlijke momenten, zoals bij bedrijfsbeëindiging of hernieuwing pachtcontracten, ingezet wordt op verduurzaming van de bedrijfsvoering zoals biologisch worden. Paardekooper vroeg zich tijdens de informatieavond af of dit ook niet zo'n moment is, en of er tussen de gemeente en Van Dijk overleg is geweest over verduurzaming.

Van Dijk antwoordde dat hij wel wil, maar dat hij niet genoeg grond heeft om biologisch te kunnen boeren. Zijn fruitteelttak heeft overigens wel het predicaat Milieukeur. De vragen werden vorige week ingediend bij het college van Utrecht. Zij hebben zes weken de tijd om te antwoorden.

Ook de gemeenteraad van Bunnik werd tot nu toe niet geïnformeerd, aldus de fracties. Daarover zijn de fracties verrast. Paul Heijmerink (P21): "Voor de informatieavond waren we ook helemaal niet uitgenodigd als raad. Dat vind ik heel vreemd. Alle informatie die we hebben, komt uit de krant." De raad van Bunnik moet over een aantal maanden een beslissing nemen of Utrecht toestemming krijgt voor de bouw. (AC)

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie