Wel of geen koeienbrug?

21 december 2015 om 00:00 Algemeen

Mijn vraag boven dit artikel is misschien niet de juiste vraag. Misschien is een betere vraag: "willen wij kleinschalige boerenbedrijven in stand houden en koeien in de wei?" Ik denk dat de meeste mensen dat allebei wel willen. Als dat zo is, moeten voor- en tegenstanders van de koeienbrug elkaar toch in constructief onderling overleg kunnen vinden?

Steeds meer mensen keren zich tegen het dierenleed in de op optimale winst gerichte kolossen van boerenbedrijven. Dierenwelzijn en natuur krijgen gelukkig steeds meer aandacht. Op de open dag van de vrije uitloopstal van Kees van Dijk in 2014 hebben wij de liefde van Van Dijk en zijn familie voor het oude familiebedrijf en hun dieren ondervonden. Dat maakte diepe indruk op ons. We waren bijna vergeten dat dit soort boeren nog bestaan en dat zelfs vlakbij huis. Laten we zuinig zijn op deze unieke boeren, die vanuit het oogpunt van dierenwelzijn hun koeien zo veel mogelijk in de wei willen laten lopen. Daar is wel voldoende grasland voor nodig.

Laten we niet de strijd aangaan, maar elkaar zoeken in een gezamenlijk gedragen oplossing. Wat mij betreft kan dat een brug zijn die mooi in het landschap is ingepast, waarbij het zicht op de "uitlopers" in beide weilanden aan het zicht onttrokken wordt door bomen of bosschages. Dan hebben we aan beide zijden van de Kromme Rijn grazende koeien, zoals de meesten ze het liefst willen zien.

Johan van Vulpen, Bunnik

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie