Mogelijke sluiting De Werkhof werd gevoelig proces

21 december 2015 om 00:00 Algemeen

Wat is er mis gegaan? "We wisten natuurlijk dat het emotie zou geven, maar in deze mate hadden we niet voorzien. Wat dat betreft is het voor ons als bestuur ook een uitnodiging tot zelfreflectie", zegt Debora Strijbos. "In het voorjaar van 2014 heeft het management uitgebreid met de Medenzeggenschapsraad (MR) gesproken. De trends gaven aan dat we onder de norm van 50 leerlingen zouden komen. Op 1 oktober 2014 kregen we de bevestiging dat we binnen 4 jaar tijd zouden terugvallen naar een leerlingenaantal van ongeveer 30. Daarom namen we ons als bestuur voor de school te sluiten, maar tegelijkertijd om hier prudent mee om te gaan. Om te voorkomen dat we een 'spookschool' zouden worden. We wilden niet dat mensen direct zouden weglopen."

Bij de sluiting spelen ook financiën en onderwijskwaliteit een rol. "Vanuit de 'Wegwijzer' - waar de Werkhof een nevenvestiging van is - en vanuit De Oorsprong, gaat er al jaren geld naar De Werkhof. Dat gaat om ongeveer 130.000 euro in de afgelopen 3 jaar. Dat potje droogt op. Daarnaast hadden we van de onderwijsinspectie een forse aantekening gekregen. Punten van zorg zijn de tijd voor instructie in de klas, en er is te weinig aandacht voor individuele leerlingen met bijvoorbeeld dyslexie. Na ons besluit gingen wij in gesprek met de Delteykschool, om te kijken of er ruimte was voor protestantse identiteit in hun onderwijs. Dat proces wilden we samen met de ouders ingaan, maar daar zijn we helaas niet aan toegekomen."

Hoe kijk je terug met de wijsheid van nu? "Wat ongelukkig was, was dat ouders op de vrijdag van de herfstvakantie van ons een uitnodiging kregen voor een bijeenkomst voor de dinsdag daarop. Onze wens snel te informeren, pakte onhandig uit. Het had namelijk als uitwerking dat ouders er niet samen op het schoolplein over konden praten, dat gebeurde wel al door de kinderen op zaterdag op het voetbalveld. Verder hadden we niet voorzien dat ouders ook al direct de pers zouden opzoeken, zonder onze toelichting te hebben gehoord."

Tijdens deze dinsdagavond kwamen de emoties los: "Voor een deel was dat teleurstelling. Ook de vraag of we niet wat eerder hadden moeten aanpakken, of we niet te lang hadden gewacht - speelde hierbij een rol."

Vervolgens ging de MR aan de slag, zij zouden een ouderraadpleging doen: "Voor hen werd het een gevoelig proces, waarbij ze ontzettend onder vuur zijn komen te staan. Persoonlijk zijn ze onheus bejegend. Ik ga niet in details, want het was erg schokkend. Dit kon zo echt niet langer. In een protestant christelijke gemeenschap wil je juist fatsoenlijk met elkaar omgaan. Voor mij was het aanleiding om hierover met de burgemeester in gesprek te gaan. Het is nog knap dat de MR zo lang stand heeft gehouden. Wel hebben alle leden na hun eindadvies hun taak neergelegd."

Tijdens het proces was er maar één aanspreekpunt: directeur Harrie Groeneveld. Debora Strijbos: "Je probeert de communicatie vanuit de organisatie te regisseren, maar communicatie loopt nu eenmaal van meerdere kanten. Dat werd ook gevoed door een groepje ouders die andere ideeën hadden." Volgens Strijbos heeft Groeneveld goede dingen gedaan. "Maar soms heeft hij defensief gereageerd. De kunst is toch zo'n proces gezamenlijk te doen. Omdat het zo'n grote impact had op Werkhoven, zijn wij als bestuur op een gegeven moment ingestapt." Volgens haar staat de positie van Groeneveld niet op het spel. "Dat ik tijdens de laatste ouderbijeenkomst het woord heb gevoerd, was meer om te laten zien dat wij als bestuur eindverantwoordelijk zijn, en dat we ons betrokken voelen."

Is er wel voldoende informatie met de ouders gedeeld om het besluit te ondersteunen, had dat niet wat kou uit de lucht gehaald? "De onderbouwing was bekend bij de MR en we hebben bij herhaling aanvullende informatie verstrekt. Ook de commissie Behoud De Werkhof zei na een gesprek in december over voldoende informatie te beschikken. Tijdens de laatste avond in februari hebben we meer details gedeeld en veel vragen beantwoord. Natuurlijk blijven de betrokkenen in spanning of dit wel goed gaat komen. Voor sommige ouders is het helder, voor andere ouders blijft het onacceptabel, gevoed door het emotionele gegeven dat generaties van dezelfde families op deze school hebben gezeten."

Inmiddels ligt er uitstel tot najaar 2015. "We hebben ouders de kans geboden om het leerlingenaantal te laten groeien. Mensen zetten hun schouders eronder. Vanaf komend schooljaar gaan we terug van een 3-klassige naar een 2-klassige school met waarschijnlijk 45 leerlingen. Dan kijken we in oktober letterlijk naar het aantal inschrijvingen. Dat is wat telt - niet speculaties over mensen die zich gaan aan- of afmelden. Voor het team is het niet ideaal, een 2-klassige school. Dat is echt erg hard werken, want je hebt 4 groepen in één klas - en daarnaast moet je van de inspectie nog een kwaliteitsslag maken. Ouders en team hebben al aangegeven een Werkhof met 2 klassen zorgelijk te vinden. Daarom leeft bij ouders het idee geld in te zamelen, voor een 3e groep komend schooljaar. Dat gaat om veel geld, om ongeveer 75.000 euro."

Samenvattend zegt Debora Strijbos: "Nu gaan we op volle kracht vooruit met hoop op energie vanuit de lokale gemeenschap. Als er per 1 oktober meer dan 50 leerlingen zijn ingeschreven, dan gooien wij als bestuur onze prognose in de prullenbak, maar het ziet er echt niet rooskleurig uit. Voor een gezonde school heb je zeker 60 leerlingen nodig."(KJ)

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie