Burgemeester voor bliksembezoek naar China

21 december 2015 om 00:00 Algemeen

Alle fracties vinden het te waarderen dat het college de gemeenteraad vooraf om een mening vraagt en zo transparant te werk gaat.

Hein Hoitink (Liberalen) laat weten dat zijn fractie positief tegenover deze reis staat - omdat het een contract betreft waarvan ook Bunnik zal profiteren. Ook fractievoorzitter Leny Visser (CDA) vindt het prima dat de burgemeester deze reis onderneemt en zegt: "We feliciteren Postillion met het binnenhalen van dit contract en hopen dat het een feestelijke ceremonie zal worden."

Paul Heijmerink (P21) legt uit: "Het steunen van Postillion Hotels bij het binnenhalen van dit contract voor een groot aantal extra overnachtingen heeft naar onze mening meerdere positieve kanten voor de gemeente Bunnik. Het levert werkgelegenheid, ook een financieel voordeel vanwege de extra toeristenbelasting. Daarnaast hebben wij gezien dat de heer Ginjaar van Postillon Hotels een van de trekkers is van het convenant dat de gemeente Bunnik met de ondernemers in Bunnik heeft gesloten om mensen met een afstand tot de arbeidsmarkt aan een baan te helpen. Daaruit blijkt maatschappelijke betrokkenheid en dan is het logisch om als gemeente een bijdrage te leveren aan het binnenhalen van een mooi contract."

P21 maakt wel een kritische noot bij deze reis. "Het verbaast ons dat het in deze moderne tijd met al zijn communicatiemiddelen nodig is met een aantal mensen meer dan 20.000 km te vliegen, met alle milieuvervuiling die daar bij hoort, om een document te tekenen. Dat moet in het vervolg toch anders kunnen. Wij zouden het op prijs stellen als deze kritische noot wordt overgebracht aan Postillion Hotels."

Paul Heijmerink (P21) zegt dat P21 als voorwaarde stelt - om de onafhankelijke positie van de burgemeester te waarborgen - dat de kosten van de reis (van 1250 euro) voor rekening van de gemeente Bunnik te laten komen. Ook Hoitink laat weten dat de Liberalen van mening zijn dat de gemeente de reis niet door Postillion moet laten betalen, maar dat de gemeente Bunnik de kosten op zich neemt: "Daarmee wordt de onafhankelijkheid van het gemeentebestuur het beste gegarandeerd."

Voor het CDA ligt dit anders: "Wat de CDA fractie betreft kan het college ingaan op het aanbod van Postillion Hotels om de kosten van de reis op zich te nemen. De gemeente Bunnik ziet zich geconfronteerd met flinke kortingen op de rijksbijdrage terwijl er vrijwel geen mogelijkheden zijn om zelf nieuwe inkomstenbronnen aan te boren. Wij kunnen het geld goed gebruiken voor de inwoners van Bunnik."

Tijdens de raadsvergadering van vorige week deed wethouder Jorrit Eijbersen (Liberalen) de mededeling dat de burgemeester ingaat op het verzoek van het Postillion en dat, gezien de opmerkingen vanuit de raadsfracties, de kosten van deze reis door de gemeente Bunnik zullen worden opgebracht.

De burgemeester zegt dat hij veel zin in deze reis heeft. "Het is toch een hele ervaring om dit eens te mogen meemaken. Maar ik vind het ook een beetje spannend omdat ik in het Engels een speech moet houden. Daar ga ik flink op oefenen. Ook wil ik de namen van de Chinese hoogwaardigheidsbekleders goed leren uitspreken, en dat is niet makkelijk." Het wordt een korte trip, waarschijnlijk ergens tussen 10 en 13 mei. De reis vindt plaats van zondagavond tot dinsdagmiddag. Op maandagochtend arriveert het gezelschap in Shanghai, waar om 14 uur de ondertekening plaatsvindt. Op dinsdagochtend vliegt men weer terug. Hans Martijn Ostendorp maakte overigens afgelopen zondag al kennis met de top van het bedrijf Jin Jiang groep - een grote Chinese hotelketen, waarmee de onderhandelingen nog in volle gang zijn. (KJ)

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie