Zorgen over verkeer en wateroverlast

21 december 2015 om 00:00 Algemeen

Bouwmeister uitte zijn zorgen over de veiligheid van schoolkinderen tijdens de bouw. "Ik zie vier keer per dag ouders en kinderen voorbij komen en ik ben zeer bezorgd als hier bouwverkeer bij komt." Perry van Leeuwen (BAM) zei hierop dat de veiligheid van Werkhovense kinderen bij BAM op nummer 1 staat.

Ook voor na de bouw vroeg Bouwmeister om verbetering van de verkeersveiligheid op de Achterdijk, zeker gezien de toename van groot landbouwverkeer. Henny Mourits (P21) informeerde daarom bij het college of er maatregelen worden genomen, gezien de 2000 verkeersbewegingen die er per dag bijkomen?

Wethouder Zakee (P21) gaf zijn dilemma aan: "Als we het verkeer het nog lastiger gaan maken, dan geeft dat meer beschadiging aan de bermen. Vergroot je daarentegen de doorstroming, dan geeft dat weer meer verkeer. Wat ik wil toezeggen: mochten er als gevolg van de woningbouw maatregelen nodig zijn, dan nemen we die." Dit antwoord stemde Mourits tevreden.

De waterproblematiek is nogal technisch van aard. Henk Beemer, die zich er flink in heeft verdiept, vraagt om een eerlijk nul-punt - zodat mensen die mogelijk in de toekomst waterschade oplopen, dit bij de veroorzaker kunnen verhalen. Daarnaast vraagt hij, net als Bouwmeister, om de drainagepomp in de put direct in bedrijf te brengen, en niet te wachten tot er waterschade is.

Jan Buzepol (Liberalen) wilde van het college weten of het grondwater goed wordt gemonitord, en of er gewerkt wordt aan oplossingen voor de waterproblematiek als gevolg van de kleilaag waarop Werkhoven ligt?

Wethouder Rob Zakee zei hierop: "We hebben peilbuizen geplaatst en zodoende alles gemeten wat me moeten meten. Ook om in de toekomst meer te weten. Er komt ook drainage. De wensen vanuit Werkhoven proberen we zo goed mogelijk te ondervangen. Wat mij betreft geven de maatregelen voldoende garantie om dit bestemmingsplan in gang te brengen."

Leny Visser (CDA) vroeg om vooraf de waterberging goed te regelen: "En niet zoals bij het MOB-complex, dat het achteraf nog moet gebeuren. Bijvoorbeeld door de bouwvergunning pas te geven als hier een oplossing voor is." De wethouder zei dat dit inderdaad de gang van zaken wordt. Visser wil geen problemen achteraf: "Dus ook goed kijken naar de bestaande woningen, hoe die er nu aan toe zijn." De wethouder zei dat er een enquête volgt onder huiseigenaren op dit punt. Over de nul-meting als referentiepunt zei Rob Zakee: "Die is inderdaad nog niet vastgesteld. Hierover ben ik nog met het waterschap in gesprek."

Het bestemmingsplan gaat als debatpunt naar de raadsvergadering van donderdag 5 maart. (KJ)

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie