Lintje voor Marijke den Uijl

21 december 2015 om 00:00 Algemeen

Marijke vertrok 8 jaar geleden voor een half jaar naar Suriname om na haar basisartsexamen in het streekziekenhuis van Nickerie te gaan werken. Daar had ze een heerlijke tijd wat het werk betreft, maar ze ontmoette er ook de liefde van haar leven: Sergio. Inmiddels woont Sergio in Nederland en samen hebben ze een zoon Hugo van bijna 1 jaar oud.

"Sergio was een goede verpleegkundige, en omdat het ziekenhuis nu een werknemer armer is, wilde ik iets terug doen", aldus Marijke den Uijl. "Daarom heb ik mijn hulp aangeboden aan de organisatie Dokter in Suriname. Allereerst heb ik de site up to date gemaakt. Sinds 2011 organiseer ik bijeenkomsten voor geïnteresseerde artsen die voor een half jaar naar Suriname willen. De sollicitatieprocedure loopt via mij, hierover onderhoud ik contact met de directie van het ziekenhuis. Zo'n 14 artsen gaan jaarlijks op deze wijze naar Nickerie. Het is deze ziekenhuisdirecteur geweest die me heeft aanbevolen voor een lintje."

Marijke legt uit: "Het is voor hun belangrijk dat er Nederlandse artsen komen. Surinaamse artsen kiezen vaak voor Paramaribo als werkplek. Nickerie ligt in een rijstgebied met verder weinig vertier. Het gaat om een ziekenhuis met 100 bedden, in een stad met 9000 inwoners in een district met 40.000 mensen."

"Ik doe het met veel plezier", zegt Marijke enthousiast. "Jaarlijks krijg ik zo'n 50 aanmeldingen van artsen die naar Suriname willen. Ik probeer een groep mensen bij elkaar te brengen die bij elkaar past. Daar delen ze namelijk ook een huis."

Ze is trots op haar lintje, maar Marijke vindt ook dat er nog heel wat anderen haar voor hadden mogen gaan in het in ontvangst nemen van zo'n onderscheiding. Bij de verrassing hoorde eigenlijk ook dat het lintje door Bouterse zou worden opgespeld. Marijke: "Ik was net in Nickerie bij de familie van Sergio aangekomen en ik wilde niet weer 4 uur heen en terug op en neer naar Paramaribo - dus ik had voor het feestje met de minister president bedankt. Ik wist toen nog niet dat mij een lintje was toebedeeld. Uiteindelijk kreeg ik het via de directeur van het ziekenhuis opgespeld." Marijke vindt het een eer: "Ik ben blij dat mijn idee om iets terug te doen wordt gewaardeerd. Ik hoop dat ik dit werk nog heel lang kan blijven doen, het is namelijk echt nodig."

In Nederland is Marijke huisarts. Voor twee dagen op een vaste plek in Leerdam, daarnaast werkt ze voor de huisartsenpost in Houten en Zeist en voor de FMMU die arrestanten- en verpleeghuiszorg levert. Ook doet ze waarnemingen bij zwangerschap. Haar droom is nog wel een eigen huisartsenpraktijk, maar dat wil ze pas als ze uit de kleine kinderen is.

Sergio en Marijke vertegenwoordigen een mooi liefdesverhaal. Nadat zij elkaar 8 jaar geleden in Nickerie leerden kennen, is Marijke vier keer heen en weer gevlogen. Daarna is Sergio in Nederland op bezoek gekomen en hij wist direct dat hij hier zijn draai zou kunnen vinden. Sergio is nu 6 jaar in Nederland en werkzaam als verpleegkundige in het UMC. Op 15 december verkreeg hij via burgemeester Hans Martijn Ostendorp het Nederlanderschap. Sergio: "Het duurde niet lang voordat ik hier thuis was. Ik zocht direct contact met de Nederlandse artsen die ik vanuit Nickerie kende, zo bouwde ik hier aan een eigen vriendenkring en heb ik snel mijn weg kunnen vinden. Ik woon hier met plezier. Het enige wat ik mis is de Surinaamse beleving van een maaltijd - de zintuigen, de sfeer, de gezelligheid. Verder vind ik Nederland een prima land, waar dingen goed zijn geregeld - ook in de zorg. Iedereen heeft hier toegang tot zorg, in Suriname zijn dat alleen die mensen die het kunnen betalen." (KJ)

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie