Bunnikse kinderen gaan naar de moskee en de EHBO

Algemeen

Ruim 300 kinderen uit groep 7 en 8 van alle basisscholen komen in aanraking met mensen die ze normaal gesproken niet zouden spreken en leren wat het belang is van je belangeloos inzetten voor anderen. Ze gaan op bezoek bij vier organisaties, te weten Vluchtelingenwerk-Samenspraak Bunnik, Education4Kids, Moskee in Zeist-West en de lokale afdeling van de EHBO Bunnik/Odijk.

Mustafa Ajabroune, theoloog en secretaris van de moskee in Zeist-West, is enthousiast over het project: "We verzorgen al heel lang rondleidingen in de moskee, dat past bij onze visie. We willen de kinderen een juist beeld geven van de Islam en vooroordelen wegnemen. We zijn daarom altijd transparant geweest en hebben goede contacten met de buren. We houden ook open dagen, waarop ook volwassenen van harte welkom zijn."

Ajabroune is blij dat kinderen uit Bunnik nu ook langskomen. "Zij hebben weinig contact met moslims over het algemeen, we hebben maar een paar geloofsgenoten in Bunnik. Daarom is het mooi dat Bunnik zich er wel voor interesseert. We leven in één maatschappij, waarin we onze verschillen terzijde moeten leggen."

De kinderen gaan ook op bezoek bij de EHBO, afdeling Bunnik/Odijk. Daar krijgen zij een praktisch programma aangeboden met reanimatie en het gebruiken van verschillende soorten pleisters. EHBO Bunnik/Odijk geeft beginnerscursussen en bijspijkercursussen in de avonden of op zaterdag. Ook zijn ze aanwezig op de Bunnik Fair en staan ze paraat tijdens evenementen zoals Bunniks Mooiste, maar ook carnavalstijd is een drukke periode.

Er zijn echter veel te weinig EHBO'ers, volgens Juul van der Horst, voorzitter van de club. "Hoe vaak hoor je niet dat er iets is gebeurd, waar iedereen er omheen heeft staan kijken, maar niemand iets deed, omdat ze dat niet konden of durfden. Het is ons hoofddoel om meer EHBO'ers in de samenleving te krijgen."

Daarom doet EHBO ook mee aan dit project. Van der Horst: "Dit is een kans om groep 7 en 8 warm te maken voor EHBO. Ze moeten zo spoedig mogelijk leren om anderen te helpen in noodsituaties." Vooral deze doelgroep is een risicogroep. "Ze gaan straks naar de middelbare school en zijn vaak overmoedig in het verkeer. Dat zien we in de cijfers terug." (AC)

advertentie