Carbid schieten: goedkoop, legaal en gezellig

21 december 2015 om 00:00 Algemeen

Het afsteken van 'gewoon' vuurwerk was sinds dit jaar pas vanaf 18.00 uur 's avonds toegestaan. Voor het schieten van carbid zijn in Bunnik helemaal geen regels opgesteld, terwijl de knal zeker zo hard is. Verschil is dat carbid schieten altijd op dezelfde plek gebeurt, buiten het dorp, en overdag. Tegenover de molen stonden de melkbussen opgesteld. Een ander verschil met vuurwerk is de prijs. Carbid kost slechts een paar euro per kilo. Daar kun je aardig wat klappen mee maken.

In verschillende agrarische regio's in Nederland is carbid schieten een traditie. Een rij melkbussen wordt op de kant gelegd. Door brokken carbid in de melkbus te leggen en er water overheen te gooien, ontstaat explosief gas. De melkbus wordt afgesloten met een voetbal en de bus wordt door een gaatje aan de onderkant aangestoken met een gasbrander.

Wilco Oskam is een van de 'schieters'. "Carbid schieten is gewoon een leuke bezigheid. Het is gezellig, iedereen komt kijken en het is de kunst om de juiste verhouding carbid, water en tijd te hebben, zodat de knal het hardst wordt. We willen het wel leuk houden, dus letten we op de veiligheid. Daarom schieten we niet met deksels, maar met ballen. Ook letten we goed op elkaar en dragen we oorkleppen. In het donker is het het mooist, dan zie je ook de steekvlammen."

Ook Remco en Cees-Jan uit Woudenberg komen naar Werkhoven om carbid te schieten. Cees-Jan: "Het is de uitdaging om de hardste knal te veroorzaken. En het is leuk om veel knallen achter elkaar te horen, door een rijtje melkbussen." Remo komt ook vooral voor de gezelligheid. "Straks komen er hamburgers bij en het publiek staat lekker bij het kampvuur. Dit jaar hebben we er nog prachtig weer bij ook. En als je kijkt naar het budget, is carbid schieten leuker dan vuurwerk afsteken."

Hans Martijn Ostendorp kwam ook even kijken. "Ik ken de traditie wel uit de Achterhoek, maar heb het zelf nooit gedaan. We hebben er geen regels voor in de gemeente, ik kom even kijken of het verantwoord gebeurt." Wim Oskam wees de burgemeester op een groot voordeel: "We jagen zo wel even die geesten uit Beverweerd weg!"

Carbid schieten is niet alleen van de jongeren. Helemaal achteraan het rijtje staat Jos Strik, met zijn eigen ton. Hij is al jaren van de partij. "Ik ben ooit gek gemaakt door een zwager uit het oosten. Ik werk in de metaalverwerking en heb zelf een ton gemaakt. Die heeft een grotere inhoud dan een melkbus, dus heb ik een hardere knal. Ik ontsteek hem elektrisch, dat vind ik veiliger en makkelijker." Ook gebruikt Jos geen bal, die na elke knal opgehaald moet worden, maar een velletje dik plastig, dat rustig naar beneden dwarrelt na een knal.

Ook de jongeren hebben een compressietank omgebouwd om carbid mee te schieten. Wilco: "Die noemen we het kanon." De tekst die op het kanon staat, spreekt voor zich: 'No risk, no fun.' (AC)

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie