Moeders starten project Betrokken Kinderen

21 december 2015 om 00:00 Algemeen

Op 17 en 19 februari doen de kinderen van alle scholen in de gemeente Bunnik uit groep 7 en 8, in totaal 324, mee met dit project. Ze gaan op bezoek bij vier organisaties: Vluchtelingenwerk - Samenspraak Bunnik, de lokale afdeling van EHBO, de Moskee in Zeist-West en Education4Kids. Overal krijgen de kinderen opdrachten en zo leren ze over vooroordelen, je nuttig maken en inspirerende ontmoetingen.

Monique: "Onze Bunnikse jongeren hebben het in verhouding best goed. Als ze straks naar het voortgezet onderwijs gaan, komen ze met andere mensen, gewoonten en culturen in aanraking. We bedachten dat we ze al eerder willen laten kennis maken met andere culturen en ze op deze manier hun eigen beeld en gedachten laten vormen gebaseerd op eigen ervaring. Daarnaast willen we ze graag de meerwaarde laten ervaren van het je belangeloos inzetten voor de ander."

Femke organiseerde al menig evenement en project, zowel binnen als buiten Bunnik. Monique heeft veel ervaring met jongeren, ze was jarenlang jongerenwerker bij De Schoudermantel en maakt onder meer theater met jongeren met haar eigen bedrijf Muniek.

Maar het gaat er niet alleen om dat de kinderen iets komen halen, iets leren. "Ze gaan ook iets brengen. Bij Education4Kids gaan de kinderen beschrijvingen maken bij de educatieve spelletjes die de stichting beschikbaar stelt. Daarin zijn kinderen veel beter dan volwassenen." Ook wordt de kinderen verteld wat Education4Kids doet. Ze knappen oude computers op om ze weg te geven aan kinderen die anders zonder zouden zitten, in Nederland en daarbuiten.

Bij de moskee in Zeist-West krijgen de kinderen een rondleiding, leren ze hun naam schrijven in het Arabisch en drinken ze zoete thee. Het doel is om vooroordelen over de Islam weg te nemen, wat uiteraard een erg actueel onderwerp is. "We hopen gewoon dat de kinderen nog net even iets meekrijgen en een beter beeld krijgen dan ze hadden. Of dat hun al positieve beeld bevestigd wordt natuurlijk."

De kinderen gaan ook op bezoek bij Vluchtelingenwerk-Samenspraak Bunnik, waar ze kennis maken met een aantal vluchtelingen. Met behulp van theater wordt de kinderen iets verteld over ontheemd zijn en ergens wonen waar je het gevoel hebt er niet bij te horen. "We willen de situatie ook omdraaien. Als een aantal vluchtelingen Arabisch praat met elkaar, hoe voelt het kind zich dan. Als je de woorden niet begrijpt, ben je dan opeens dommer?"

Als laatste wordt er een bezoek gebracht aan de vrijwilligers van de EHBO. Daar worden de kinderen meegenomen in de wereld van reanimeren en sportblessures. Ook wordt de kinderen gevraagd mee te denken. "Wat doe je als een vriendje valt tijdens de fietstocht naar school? Dat is voor deze kinderen belangrijk om te weten." Ook leren de kinderen van de vrijwilligers waarom zij zich belangeloos inzetten als vrijwilliger voor de EHBO.

Monique en Femke hopen dat de deelnemers overal wat komen halen en wat komen brengen. "We willen ze die dag laten ervaren en die ervaringen mee naar huis nemen. Dat wordt veel te weinig gedaan. De verbinding tussen verschillende groepen mensen is soms ver te zoeken en dat hopen wij hiermee iets te verbeteren." Het is de bedoeling dat dit project jaarlijks terug gaat komen. "We hopen dat het initiatief zich gaat verspreiden als een olievlek." (AC)

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie