Onderzoek naar vuurwerkvrije zones

30 december 2015 om 00:00 Algemeen

"Rond de jaarwisseling is het niet alleen feest met champagne en oliebollen, maar ondervinden mensen veel overlast van vuurwerk", zo zei Henny Mourits (P21). "Vuurwerkvrije zones zijn overal in het land hot items aan het worden. Jaarlijks vallen er slachtoffers en moeten kinderen en volwassen handen en ogen missen." Vandaar de vraag vanuit P21 aan het college om een onderzoek te doen naar vuurwerkvrije zones. Dit zou dan aan de orde zijn voor de jaarwisseling van 2016/2017. Voor deze jaarwisseling lukt het niet meer, omdat de Algemene Plaatselijke Verordening (APV) moet worden aangepast en dat is een tijdrovende procedure.

Het CDA viel P21 bij. Het CDA ging zelfs een stapje verder en zag wel wat in een totaalverbod op vuurwerk, voor de gehele gemeente. Ook Mourits zou graag een totaalverbod zien: "Maar dat mag niet in dit land. Ik hoop wel dat we langzamerhand die kant op gaan. Er zijn steeds meer signalen dat er iets moet gebeuren. Het mooist zou zijn als we centraal vuurwerk hebben onder deskundige leiding van brandweer."

De Liberalen geloven er niet erg in. Hein Hoitink: "Het is al lastig de huidige regels te handhaven. Ik hoor nu al dagelijks vuurwerk knallen in Odijk. Daarnaast ligt er al een behoorlijke beperking op vuurwerk, aangezien het alleen is toegestaan op 31 december tussen 18:00 en 02:00 uur. Ook is er in Bunnik weinig schade.

Burgemeester Hans Martijn Ostendorp zei dat er jaarlijks ongeveer 1700 euro schade aan gemeentelijke eigendommen ontstaat. "Zelf zie ik meer in bewustwording dan in een verbod", zo zei Ostendorp. "Nu is de handhaving vooral op illegaal vuurwerk ingezet. Juist dat vuurwerk maakt veel ongelukken. En we doen aan voorlichting op scholen."

Een dergelijk onderzoek kost natuurlijk tijd en geld, zei de burgemeester. "Mag ik de motie begrijpen als een onderzoek naar mogelijkheden? Dan kom ik medio volgend jaar bij u terug, dat geeft voldoende tijd voor de uitvoering." Verder vindt Ostendorp een groot draagvlak van belang en zou de raadpleging graag breder willen trekken dan alleen via het burgerpanel, zoals de motie benoemt.

Na een paar schorsingen is de motie met hoofdelijke stemming aangenomen. P21 en CDA stemden voor, De Liberalen stemden uiteindelijk tegen. (KJ)

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie