Na 65 jaar stopt Jan van Lunsen met muziek maken

4 januari 2016 om 00:00 Lokaal nieuws

Agnes Corbeij

WERKHOVEN Jan van Lunsen (76) uit Werkhoven werd tijdens het Nieuwsjaarsconcert van Muziekvereniging Constantia naar voren gehaald wegens zijn 65-jarig lidmaatschap. Burgemeester Ostendorp overhandigde het bijbehorende speldje. Jan blijft lid van de vereniging en actief als beheerder van het clubgebouw. Ook zorgde hij zelf voor opvolging in de fanfare; daar neemt zijn kleinzoon Luuk binnenkort zijn plek in.

Als 11-jarig jongetje stapte Jan van Lunsen (nu 76) de wereld van Constantia binnen, samen met zijn vader die jaren lid was, ook Jan van Lunsen genaamd. ,,Ik kreeg les van Bart de Klein in het postkantoor. Daar was hij de baas van. Hij was ook de voorzitter van de muziekvereniging. Ik leerde van hem de theorie en begon met spelen op de althoorn. Dat was geen bewuste keuze, maar dat instrument lag er nu eenmaal."

MARINIERSKAPEL Repeteren werd in die tijd nog in de kroeg gedaan. ,,Waar nu 't Hart zit. Daar repeteerden we met de hele vereniging. Daar heb ik hele goede herinneringen aan." Na de althoorn, blies Jan de corhoorn. Toen Jan 18 was, moest hij in dienst. Maar dat weerhield hem er niet van muziek te maken. ,,In Nieuw Guinea heb ik veel bariton gespeeld, met de marinierskapel. Eenmaal thuis, ben ik bij dat instrument gebleven, tot vandaag de dag. Mijn vader speelde ook bariton."

Begin jaren tachtig moest Constantia de kroeg uit. ,,Toen hebben we een onrustige periode gekend wat betreft locaties. Een poosje in de school, een poosje in de manege, we verplaatsten steeds en waren ook niet allemaal bij elkaar. De drumfanfare werd gescheiden van de blazers." Jan vond zelf de oplossing. ,,Hier (red.: op de Rode Haan, tegenover de brandweerkazerne) zat vroeger een zonweringsbedrijf, dat ging failliet. Toen ben ik met de eigenaar gaan praten."

Jan was zelf timmerman en trommelde 15 dorpsgenoten op om te komen helpen met de verbouw. In de kerstvakantie van 1983 werden binnenmuren gemetseld en werd het pand geschikt gemaakt voor Constantia. Sindsdien is dit het clubgebouw, waar elke dag activiteiten plaatsvinden, zoals lessen en repetities. ,,De kroeg was heel gezellig, maar dit clubgebouw is altijd toegankelijk voor ons."

BOOS WORDEN Sinds Constantia een eigen locatie heeft, is de vereniging ook op muzikaal gebied flink professioneler geworden. Er werden professionele muzikanten aangenomen om de lessen te geven. Jan is zelf al jaren beheerder van het gebouw. ,,Soms moet ik even boos worden. Als ze weer de kachel niet hebben laag gedraaid en er een stoel vlakbij de kachel staat. Dat is gewoon gevaarlijk."

Niet alleen de huidige locatie, ook het bestaan van de blaaskapel De Krommerijn Bouwers en daarmee een belangrijke inkomstenbron, is te danken aan Jan van Lunsen. ,,In 1967 werden we door de carnavalsvereniging in Bunnik gevraagd om bij hen te spelen als blaaskapel. Daarmee is het begonnen." Jan was jarenlang zakelijk leider van de Krommerijn Bouwers. Deze kwalitatief goede blaaskapel was erg gewild in carnavalsland. De Krommerijn Bouwers hebben zo de kas van de vereniging behoorlijk gespekt.

AFBOUWEN Afgelopen zomer besloot Jan om het einde van 2015 te stoppen met muziek maken. ,,Ik heb er lang over nagedacht. Fysiek wordt het moeilijker en ik heb de kracht niet meer. Ik wil geen lastpost zijn, dus ga ik niet verder door." Sinds de zomer is, samen met het bestuur, het afbouwen ingezet. De familie Van Lunsen blijft goed vertegenwoordigd, met Lisette, een dochter van Jan, die getalenteerd sopraansaxofoonspeelster is.

En dat is niet alles. Jan: ,,Het mooie van deze timing is dat Luuk bijna zover is dat hij mijn plek kan innemen." Kleinzoon Luuk, zoon van Lisette, heeft zijn theorie-examen al gehaald, en zal over een aantal maanden mee mogen spelen met de fanfare.

Drie generaties muzikanten naast elkaar: kleinzoon Luuk, dochter Lisette en Jan van Lunsen zelf. Foto: Agnes Corbeij

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie