Voorzitter Willie van der Meer zette Sjaan van Impelen (midden) en Ria van Impelen (rechts) in het zonnetje.
Voorzitter Willie van der Meer zette Sjaan van Impelen (midden) en Ria van Impelen (rechts) in het zonnetje. Margriet Hunse

Zonnebloem viert feest

29 maart 2018 om 15:30 lokaal

WERKHOVEN Vrijdagmiddag werd op feestelijke wijze het 40-jarig bestaan van de Zonnebloem afdeling Werkhoven gevierd. Genodigden kwamen binnen in een zee van zonnebloemen, en dat kwam niet alleen omdat het Wapen van Werkhoven versierd was met zonnebloemen. Alle vrijwilligers droegen onder hun zonnebloemen-sjaaltje het gloednieuwe zonnebloem-shirt.

Margriet Hunse

Secretaris Corrie Vernooij: "Wij hebben 3 tot 4 keer per jaar een koffie-ochtend. De meeste activiteiten bestaan uit bezoeken bij mensen thuis. In de vakantiemaanden organiseren we altijd een picknick op een bijzondere plek, zoals bij de molen of bij de landwinkel Landrucci. Dit jaar gaat ons grote uitstapje naar de Botanische tuinen in Utrecht. Het hoogtepunt is altijd het kersen eten bij Vernooij in Cothen. De deelnemers vinden dat heel gezellig, omdat daar ook altijd veel oude bekenden bij zijn." De Zonnebloem in Werkhoven telt ongeveer 80 deelnemers en 21 vrijwilligers.

GOUDEN SPELD Loco-burgemeester Jorrit Eijbersen feliciteerde de Zonnebloem namens het gemeentebestuur. Hij roemde Werkhoven als een plek waar verbinding tot stand komt, en vroeg een applaus namens alle vrijwilligers. Hij nam een mooie mand met streekproducten mee. Namens de Zonnebloem overhandigde hij een gouden speld aan een verraste Ria van Impelen voor al het werk dat ze heeft verzet. "Niemand weet hoe lang ze erbij is, want dat is niet netjes bijgehouden. Maar als niemand het meer weet, zal het heel lang zijn." Datzelfde gold voor Sjaan van Impelen, die ook een gouden speld kreeg uitgereikt. "Ooit begonnen als begeleider van haar moeder, en nooit meer weggegaan. Inmiddels is ze de stille kracht van de Zonnebloem." Voor Jorrit Eijbersen was het waarschijnlijk zijn laatste optreden als loco-burgemeester en wethouder. Hij stond daar kort bij stil. "Ik ben met veel plezier overal bij geweest. Ik ben er trots op dat ik 8 jaar uw wethouder ben geweest, bedankt daarvoor."

OPRICHTING Sjaan en Ria werden vervolgens ook door Zonnebloem voorzitter Willie van der Meer in het zonnetje gezet met een cadeau en gedicht. Vervolgens stond regiovoorzitter Marijke van Munster stil bij de oprichting op 22 maart 1978, toen de Zonnebloem in Werkhoven als zelfstandige afdeling werd opgericht. Daarna was het tijd voor muziek en het zangduo De Boa's.

SCHATTING De oprichtingsdatum is overigens een schatting; er werden toen geen notulen gemaakt. Een paar jaar eerder was er al een samenwerking ontstaan met de dorpen Odijk en Bunnik, die ook in 1978 zelfstandig verder gingen. Bij de oprichters zaten An Verkerk, An Piek, Grada van Leeuwen en Riet Barten. De laatste was vrijdag aanwezig als deelnemer. Later werd de groep aangevuld met Gonny van Lunsen, Riet de Bree en Ria van Impelen. Vanuit de landelijke organisatie werd aangedrongen op een officieel bestuur met werkverdeling, maar de afdeling Werkhoven hield haar eigen werkwijze: alle taken werden op een eenvoudige manier, maar met zorg gedaan.

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie