Jan Buzepol voor de laatste keer voorzitter van het Open Huis
Jan Buzepol voor de laatste keer voorzitter van het Open Huis Kuun Jenniskens

Afscheid van de nestor

27 maart 2018 om 07:30 lokaal

BUNNIK Jan Buzepol neemt na 16 jaar gemeentepolitiek afscheid. Vanuit diverse rollen. Naast raadslid was hij voorzitter tijdens het Open Huis, lijsttrekker, fractievoorzitter, loco-burgemeester en tenslotte ook nestor van de raad.

Kuun Jenniskens

Een nestor is het langstzittende raadslid en daarmee plaatsvervangend voorzitter van de gemeenteraad. Als er gesproken moet worden namens de raad dan doet de nestor dat.

Vanavond neemt Jan Buzepol afscheid. De burgemeester zal hem toespreken en op zijn beurt zal Jan Buzepol de raad toespreken. Dat hij stopt is voor 100 procent zijn eigen keuze. "Ik heb vier raadsperiodes achter de rug en ben inmiddels 70 jaar. Voordat je een verkokerde blik krijgt, moet je wegwezen." Zijn vrouw Ada verwacht dat Jan flinke spijt krijgt, omdat het zijn lust en zijn leven is. Buzepol denkt van niet: "Het wordt een interessante tijd, omdat ik niet weet wat er gaat komen. Ik ga zien wat er gaat gebeuren. Ik amuseer me altijd prima."

Het raadswerk heeft Buzepol mooie momenten opgeleverd. "Ik heb burgemeester Ostendorp bij zijn vertrek mogen toespreken en de buitengewone raadsvergadering rondom zijn aftreden mogen voorzitten. Dat heb ik vreselijk leuk gevonden", zegt hij met stralende ogen. Bijzonder was ook dat hij, na het vertrek van wethouder Rob Zakee, gedurende zes weken loco-burgemeester was. " Door zijn vertrek hield in feite het college op te bestaan en was er dus geen loco-burgemeester meer. Die taak viel daarom mij toe. Welk raadslid maakt dit nou mee? Ik vond het een unieke ervaring." Jan Buzepol stapte in 2002 in de Bunnikse politiek. Dat was nadat hij op 53 jarige leeftijd op pensioen ging bij de marine - waar hij ruim 35 jaar als officier communicatie en informatiesystemen werkte. Gedurende de Koude Oorlog schaduwden Nederlandse fregatten de Russen, en ze lagen in het Caribisch gebied om de Antillen te verdedigen. Het leven op zee vond hij geweldig: "Zeker als het een beetje woei. Ik heb een minder goed evenwichtsorgaan en dat helpt op zee, daarom heb ik nooit last van zeeziekte gehad. Terwijl ik op straat een beetje zwalk."

Door zijn soms maandenlange afwezigheid tijdens het varen, en vanwege de lange dagen die hij tijdens de laatste 11 jaar op het ministerie in Den Haag maakte, had Buzepol weinig gelegenheid voor hobby's. "Ik was lid van de VVD en zei al snel ja toen ze me voor de raad vroegen. Dat werd een behoorlijke sprong in het diepe, want onze drie-koppige fractie had geen raadservaring." Het eerste jaar was direct spannend. "Onze wethouder Fonville werd door P21 afgeserveerd. Als fractie zijn we uit solidariteit opgestapt. Zo zijn we in de oppositie terechtgekomen."

Politiek gezien waren het pittige tijden: "De onroerend zaakbelasting vloog omhoog. Dat kwam omdat Bunnik minder geld kreeg van het Rijk. Jarenlang hebben we enorm moeten bezuinigen, in die tijd is onder andere het zwembad verkocht. Maar het is gelukt, al een tijdje stijgt de OZB alleen nog met de inflatiecorrectie."

In 2006 was Buzepol lijsttrekker en fractievoorzitter. In 2012 werd hij dat voor de nieuw opgerichte De Liberalen - een samengaan van VVD en D66. "Ons streven was om Bunnik beter op de kaart te zetten. P21 wilde grote hekken om Bunnik heen zetten, maar je bent geen reservaat. Het is gelukt dat te doorbreken, we zijn vreselijk blij dat Bunnik meedoet in de regio."

Het raadslidmaatschap kostte veel tijd. In het begin 25 uur per week vanwege het inlezen in dossiers. "Daarnaast ben je als fractievoorzitter extra tijd kwijt voor overleg. Maar ik ben er trots op dat ik dit heb mogen doen. Ik heb altijd veel met de hond gewandeld en sprak met mensen - die dingen heb ik in mijn raadswerk meegenomen."

Buzepol noemt het proces rondom de Strategische Agenda, waarin een gewenst toekomstbeeld voor Bunnik is geschetst, als iets om trots op te zijn. "Die bijeenkomst in de Landgoederij, waarbij een grote groep inwoners aan tafels sprak over waar het met Bunnik heen moet - die vergeet ik nooit meer. Daar was de sfeer zo positief. Inwoners waren 'at random' uit het Bevolkingsregister uitgenodigd - dat heeft zo mooi gewerkt. Als ik één advies zou moeten geven, dan zou ik zeggen: blijf vooral op deze manier met inwoners samenwerken." Zeker omdat er veel woningen gaan worden gebouwd lijkt dit zinvol: "Daar moeten we inwoners goed bij betrekken."

Wat gaat Buzepol, die fit en gezond is, doen na zijn afscheid? Vooral lange wandelingen maken. Zo liep hij in 10 etappes een route door de provincie Utrecht van 180 kilometer. Samen met zijn vrouw zorgt hij twee dagen in de week voor hun jongste kleinzoon. "Ik heb een grote interesse in genealogie. De familie Buzepol heb ik uitgebreid onderzocht. Nu zijn de voorouders van mijn vrouw aan de beurt."

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie