Afbeelding
Pixabay

Heel Bunnik zingt … Stille nacht

15 december 2020 om 07:49 Religie

BUNNIK De Bunnikse kerken nodigen de dorpsgemeenschap uit om op Kerstavond samen buiten ‘Stille nacht’ te zingen.

Het is dit jaar een heel andere Kerst Het is dit jaar een heel andere Kerst – na een bijzonder en zwaar jaar. Veel manieren waarop we graag Kerst vieren – thuis met familie, volle kerkdiensten, in restaurants, concerten – kunnen dit jaar helaas niet. Daarom hebben de kerken in Bunnik nagedacht wat wel zou kunnen. Een moment samen-zijn, verbonden-zijn, met bekende en vreemde mensen. Een moment van bemoediging. Een moment van zingen, want dat hoort bij Kerst en zingen doen we veel minder, in kerken en koren en stadions. Wel uiteraard alles ‘coronaproof’: op anderhalve meter, zonder risico op extra besmettingen. 

Daarom nodigen de kerken in Bunnik iedereen uit om op Kerstavond ‘Stille nacht’ te zingen. De klokken beginnen te luiden om 22:00 uur, als een oproep om naar buiten te komen. ,,Na 5 minuten zingen we dan het lied Stille nacht. Daarna wensen we elkaar een goede Kerst. We zingen buiten, in de tuin of voor het eigen huis. Op afstand van elkaar – en tegelijkertijd in elkaars nabijheid. Verbonden in het uitzien naar licht.”

De kerken hebben gekozen voor een moderne, eigentijdse versie van het lied (zie onder). Er is namelijk een katholieke en een protestantse versie van Stille nacht. De bedoeling is om de grenzen van kerken te overstijgen. 

FLYER EN FILMPJES Met Bunniks Nieuws komt in de week voor kerst een flyer in de bus. Daarop staat de tekst. Die flyer worden ook op publieke plaatsen opgehangen om de actie bekend te maken. Voor de avond zelf wordt een filmpje gemaakt, met begeleiding, voorzang en de tekst. Dat filmpje start om 22:05 uur, geeft het startsein en ondersteuning voor het zingen. Meer informatie: ds Coen Constandse, (06) 345 99 263, coenconstandse@hotmail.com 

Stille nacht (2018)

Stil is de nacht. Schitterend zacht 

straalt van ver sterrenpracht. 

Mensen komen, mensen gaan. 

Door hun vluchtig, voorbijgaand bestaan 

ademt eeuwige kracht. 

Wonderlijk stil is de nacht. 


Stil is de nacht. Iedereen wacht 

op het licht, op de kracht die verdrijft de duisternis, 

en die groeien doet al wat er is, 

die verzoent en verzacht. 

Wonderlijk stil is de nacht. 


Kijk om je heen. Mensen bijeen 

zingen zacht: stille nacht. 

Wat onzegbaar is, wat je niet ziet, 

houdt zich schuil in dit goddelijk lied. 

Volg de stem van je hart, 

Zing door het nachtelijk zwart.

Tekst: Cees Rutgers

(Dit is de winnende tekst van een KRO-NCRV-prijsvraag uit 2018, bij de 200ste verjaardag van Stille nacht, voor een nieuwe tekst voor het lied).

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie