De locaties voor windmolens
De locaties voor windmolens Pondera Consults

Nieuwe bewoners Het Burgje spreken zich uit tegen windmolens

11 december 2020 om 08:00 Natuur en milieu

ODIJK De nieuwe bewoners van nieuwbouwproject Het Burgje ten westen van Odijk hebben zich in een brief aan wethouders Dekker en Heijmerink uitgesproken tegen de komst van windmolens in Odijk-West. Het college heeft gereageerd met een uitleg over het proces. Windmolens in Odijk-West kan het college nog niet uitsluiten, wel is de locatie wegens de woningbouwplannen ‘minder gewenst’.

door Agnes Corbeij

De nieuwe inwoners van fase 2 van Het Burgje schrijven dat ze een woning gekocht hebben in dit nieuwbouwplan omdat vanwege ‘het kleinschalige duurzame nieuwbouwproject Buurtschap het Burgje’. Ze zeggen te begrijpen ‘dat de gemeente druk ervaart vanuit uw buurgemeenten, Provincie Utrecht en Rijksoverheid om invulling te geven van de RES.’ Ook melden zij bovenaan de brief dat ze vóór duurzame energie via zon, waterkracht, geothermie, kernenergie en wind op zee zijn, maar tegen de komst van windmolens in Odijk-West. Ze hoopten dat wethouders Heijmerink en Dekker zich tegen de komst van deze windmolens wilden uitspreken.   

VERZOEK Het verzoek van de brievenschrijvers is duidelijk. ,,Er zijn voldoende argumenten te vinden om ons te zijner tijd formeel en collectief te verzetten tegen de realisatie van windmolens in onze achtertuin. Echter, het liefst verenigen we ons niet, starten we geen eindeloze WOB-verzoeken en zoeken we geen juridische en publicitaire manieren ten behoeve van ons verzet. We hopen dan ook dat u zich beiden bij adviserende en beslissende instanties hard wil maken tegen de komst van windmolens in Odijk-West. We stellen dat zeer op prijs en horen graag van u beiden.”

Het gemeentebestuur reageerde op de brief vanuit het hele college. In het antwoord doet het college geen toezeggingen over het wel of niet toestaan van windmolens in dit gebied. ,,Het is nog volledig onzeker of er überhaupt windmolens komen in Bunnik en mocht er sprake van zijn dan is nog onzeker waar ze komen. Maar we kunnen ze ook niet uitsluiten.”

KLIMAATNEUTRAAL Het college legt uit dat de gemeente als doel heeft om klimaatneutraal te worden in 2040, in navolging van het Klimaatakkoord van Parijs en de doelstellingen van de Rijksoverheid. De gemeente Bunnik wil deze doelstellingen verwezenlijken in samenwerking met de 16 gemeenten, vier waterschappen en de provincie die verenigd zijn in U16 verband. De kaders voor het plaatsen van windmolens in de regio zijn nog niet bekend. Het participatietraject daaromtrent is net van start. 

De enige hoopgevende opmerking in de brief van het college zit in het kaartje met zoeklocaties voor windmolens. Daarop staat Odijk-West als rode vlek ingetekend. Dit betekent dat de locatie wegens toekomstige woningbouw ‘minder geschikt’ is. Het college heeft de nieuwe inwoners uitgenodigd deel te nemen aan het participatietraject. 

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie