Trieste vertoning rond het Eikenpad

6 december 2020 om 18:41 Lokaal Deel je nieuws

In het Open Huis van 3 december was een grote groep bewoners als inspreker aanwezig. Drie voorstanders van de route door het Eikenpad plantsoen en negen tegenstanders hielden gloedvolle betogen, waarover in dit Groentje al eerder is bericht.

Daarna was het de beurt aan de woordvoerders van de vier politieke partijen en de betrokken wethouder en werd het al snel een trieste vertoning. Geen van hen ging in op de argumenten of suggesties van de tegenstanders en de door 400 bewoners ondertekende petitie. Wel ging er waardering uit naar de oproep van een bewoner/lid van de Fietsersbond tot het aanleggen van “het allermooiste fietspad van Nederland” (over het Eikenpad) en naar de bijdrage van een bewoner die claimde meerdere malen een bijna-botsing tussen zijn auto en een fietser te hebben voorkomen door “hard op de rem te gaan staan” (rustiger rijden misschien?). Zijn voorstel om de snelfietsroute met een vertragende bocht dwars over de bestaande speelvoorziening in het plantsoen te leggen oogstte bijval van de wethouder. Dat zij eerder de randvoorwaarde had geformuleerd dat die voorziening intact moest blijven vergat ze in haar enthousiasme even. Wellicht beseffend dat de aandacht daarmee wat onevenredig over de insprekers verdeeld was, beloofde ze om na gaan denken over een persoonlijke reactie naar alle betrokkenen.

Dat is mooi, maar om te vermijden dat iedereen dan dezelfde visioenen in de bus krijgt, raad ik de wethouder aan om samen met de insprekers eens een wandeling te maken over Gildenring, Vagantenpad en Zandlaan naar het USP, om zo met eigen ogen wat andere ‘knelpunten’ te ervaren. En dan bij voorkeur vanaf het voorjaar, wanneer wandelaars, joggers, kinderwagens, honden, brugspringers, dwars overstekende fietsers en verplaatsingen van koeien het tot een levendig geheel maken tussen het witte bruggetje en de Zandlaan.

Intussen zal ik mij, als bewoner van Gildenring Oost, in de spits door de drie fietsers per minuut heen worstelen (zoals gemeten door de gemeente). Het wordt natuurlijk wel anders als de nieuwe fietsbrug over de A12 vanuit Houten gereed komt. Volgens de bij de sessie aanwezige ambtenaar kan er dan in de spits misschien wel één fietser per minuut bijkomen. Levensgevaarlijk, maar gelukkig mag mijn veiligheid en het comfort van al die fietsers een half miljoen of meer kosten.

Frits Beijnink

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie