Spekkie, een van de drie nieuwe varkens van Dier en Wij
Spekkie, een van de drie nieuwe varkens van Dier en Wij Constanza de Greef

Dieren en bomen worden oud bij Dier en Wij

30 november 2020 om 09:00 Dieren

ODIJK Kinderboerderij Dier en Wij heeft een interessant jaar achter de rug. Er werden legkippen gered, varkens uit de opvang gehaald en de boerderij kreeg het predicaat ‘Diervriendeljike kinderboerderij’, omdat dieren bij Dier en Wij oud mogen worden. Ook is de boerderij op zoek naar vrijwilligers en zijn er weer duurzame kerstbomen.

door Agnes Corbeij

De belangrijkste gebeurtenis van het afgelopen jaar, zo stelt vrijwilliger Annet Wessels, is het ontvangen van het keurmerk ‘Diervriendelijke kinderboerderijen’. ,,Hier zijn wij bijzonder trots op, niet elke kinderboerderij is even diervriendelijk. Vaak krijgen dieren niet de kans oud te worden. Het publiek ziet graag jonge beesten, dus willen de boerderijen elk jaar lammetjes, kuikentjes of kittens. Wij hebben niet zo vaak jonge dieren, omdat dat altijd betekent dat er een ouder dier naar de slacht moet om ruimte te maken. Bij ons mogen alle dieren oud worden.”

POES LOTJE De vrijwilligers hebben dan ook vaak een jarenlange band met de dieren en het overlijden van een van hen is altijd een bittere pil. ,,Onze oudste schaap, Julia, is nu 14 jaar oud. Dat is echt bejaard voor een schaap. Die zal geen vele jaren meer leven.” Afgelopen jaar overleed poes Lotje, zij werd aangereden op de Singel. ,,Dat was een schok. Het was nooit eerder gebeurd en het voelt zo onnodig.” Inmiddels zijn er twee nieuwe katten, een kater en een poes, Jeroen en Catootje. ,,De namen worden meestal bedacht door de adoptanten.” Adoptanten verbinden zich aan een dier en betalen een deel van de voerkosten voor datzelfde dier.

Dat dieren oud mogen worden bij Dier en Wij betekent ook dat de kosten voor de dierenarts aan de hoge kant zijn. ,,We zijn altijd op zoek naar donateurs. Mensen die onze manier van werken begrijpen, dieren ook een mooi leven gunnen en ons daarbij willen ondersteunen.” Net als op veel plekken, heeft corona Dier en Wij geld gekost. ,,We zijn een paar maanden dicht geweest, dus we hebben geen eieren kunnen verkopen en mensen hebben in die tijd niks in de fooienpot kunnen gooien. Dat is niet veel, maar nu was het helemaal niks. Dat merken we toch.”

KERSTBOMEN Een andere inkomstenbron is de verkoop van duurzame kerstbomen. Inschrijven daarvoor kan nog deze week via duurzame-kerstbomen.nl. De kopers betalen statiegeld en leveren de boom na de kerst weer in bij de kinderboerderij. De bomen krijgen na hun kerst in de woonkamer de mogelijkheid om oud te worden, helemaal in de lijn van de missie van Dier en Wij.

De laatste ontwikkeling is de ophokplicht voor de vogels. ,,Sinds enkele weken moeten de vogels weer onder dak zitten, om te voorkomen dat ze besmet worden met de vogelgriep door overvliegende vogels. Dat is al vaker gebeurd, dus we zijn erop ingericht. Ook zonder de buitenruimte, hebben ze ruimte genoeg. Dat is ook reden om niet teveel kippen te nemen, omdat we hier vooraf rekening mee houden. Ze missen wel hun vrijheid, kunnen minder scharrelgedrag vertonen, maar ze houden het wel een paar maanden zo uit.”

KIPPEN EN VARKENS Twee van de kippen werden dit jaar overgenomen van de stichting Red een Legkip. Deze stichting probeert zo veel mogelijk legkippen die te oud zijn voor de boer, elders nog een goed leven te geven. Annet: ,,De kippen, Isabel en Annabel, hebben eieren gelegd voor de productie tot ze te oud waren. Bij ons mogen ze gewoon oud worden.”

Ook de drie varkens komen bij een opvangcentrum vandaan. Na het overlijden van Pluto, het varken dat 9 jaar oud werd, gingen de vrijwilligers op zoek naar twee nieuwe varkens. ,,We wilden er twee, want we hadden altijd twee varkens. Maar ze waren met zijn drieën en we konden het niet over ons hart verkrijgen om ze uit elkaar te halen. Dus hebben we ze alle drie, Spekkie, Bacon en Sjef, meegenomen. Het is een kleiner ras dan we hadden, dus is de ruimte ervoor.”

VRIJWILLIGERS Verder heeft Dier en Wij ook cavia’s, konijnen en twee ratjes. De kinderboerderij is meestal open in het weekend, al is er soms een tekort aan vrijwilligers en blijven de deuren gesloten. ,,We zouden graag een paar vrijwilligers erbij krijgen, voornamelijk aan gastvrouwen of -heren is gebrek.” In de video op Bunniksnieuws.nl en Dierenwij.nl wordt uitgelegd waar de taken uit bestaan.

Annette Wessels neemt de informatie aan van stichting Red een Legkip
Jeroen en Catootje, de nieuwe katten van Dier en Wij
Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie