Tijdens de werkzaamheden in de Engboogerd is asbest gevonden. Dit levert weer vertraging op.
Tijdens de werkzaamheden in de Engboogerd is asbest gevonden. Dit levert weer vertraging op. Agnes Corbeij

Asbest gevonden, nieuwe vertragingen in de Engboogerd

26 november 2020 om 14:30 Overig

BUNNIK De werkzaamheden aan de Ds Pasmastraat in Bunnik zijn tijdelijk gestopt. Tijdens de werkzaamheden is namelijk asbesthoudende kit gevonden. Dit heeft de gemeente vrijdag aan de bewoners laten weten in een brief. De werkzaamheden in de Engboogerd verliepen al langer moeizaam

door Agnes Corbeij

Vooraf was in de planning geen rekening gehouden met de aanwezigheid van deze asbesthoudende kit. Het bestaan van deze toepassing is nog niet zo lang bekend. De gemeente maakt gebruik van de kennis van RIONED, de koepelorganisatie voor stedelijk waterbeheer. Deze stichting weet er veel vanaf en werkt aan een landelijke regeling voor veilig werken met asbesthoudende voegenkit in riolering. 

Ton Beenen is werkzaam bij RIONED. ,,Asbesthoudende voegenkit komt redelijk onvoorspelbaar voor; asbest is destijds door de rioleur gebruikt zoals een bakker op gevoel bloem toevoegt aan deeg om het de juiste stevigheid te geven.” De gemeente heeft laten weten dat ze onderzoekt of de asbesthoudende kit ook in andere delen van de wijk is gebruikt. Op basis van de resultaten van het onderzoek wordt een plan van aanpak opgesteld. De gemeente laat in de brief weten dat de kit niet schadelijk is voor de gezondheid van de bewoners. 

ONDERZOEK Binnenkort worden proefsleuven gegraven in de Engweg, Deken Heinenstraat, Molenweg, Groeneweg en Johan de Kruijfstraat, waarbij monsters worden genomen van de kit. Dit onderzoek start op 7 december. Uit voorzorg dragen de onderzoekers de bekende witte pakken, die altijd gebruikt worden als er met asbest gewerkt wordt. Alleen de werkzaamheden in de Ds. Pasmastraat zijn stilgelegd, in de Groeneweg wordt gewoon doorgewerkt, aangezien daar nog geen asbesthoudende kit is gevonden.

Tussen 1945 en uiterlijk 1994 is voor verbinding van rioolbuizen, huis- en kolkaansluitingleidingen en in putten en kolken voegenkit gebruikt die asbest kan bevatten, aldus stichting RIONED. Als deze kit wordt aangetroffen, is de opdrachtgever wettelijk verplicht een asbestinventarisatie uit te voeren. Als hier inderdaad uitkomt dat er asbest in de kit zit, moeten rioolwerkers voor maximale bescherming zorgen. Dat betekent dat zij beschermende kleding moeten dragen en de kit apart moeten afvoeren. Dit kost tijd en geld.

VERTRAGING Hoeveel tijd en geld dit kost, is niet te zeggen. Een woordvoerder van de gemeente: ,,De resultaten uit dit onderzoek worden eerst voorgelegd aan het college en vervolgens aan de gemeenteraad. Over de eventuele scenario’s en eventueel extra benodigd budget moeten zij een besluit nemen. Dit hele traject en de daarmee gepaard gaande besluitvorming in het bestuurlijk proces kosten tijd.”

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie