Afbeelding
Oscar Larik
column

Kleyne Lettertjes: Bunnik beweeg

17 november 2020 om 08:05 Column

,,Hoe blijven we fit in coronatijd?”, kopt het middenkatern in ’t meest recente Groentje. Een goeie vraag als je noodgedwongen je bureau hebt verruild voor een plek aan de eettafel. Thuiswerken brengt alle catering binnen handbereik. Op enkele retourtjes naar het koffieapparaat na zit je stil achter een laptop en klik je van mail naar meeting. In een tweedimensionale wereld vergader je dan eenzaam samen – ieder in zijn eigen hokje op het scherm. Verplicht thuiswerken, coronakilo’s, afstand houden en de korte dagen hebben hun weerslag op ons humeur en gestel. Zwaarlijviger en zwaarder gemoed maken ons er niet leuker op; we gaan van fit naar vitten.  

Als we aan het eind van de werkdag ‘ons kantoor’ uitstappen, staan we meteen in de keuken. Minder reistijd geeft meer maal-tijd, zou je denken. Laten we daar dan iets gezonds van maken. Maar op onze bemaskerde rondgang door de supermarkt heb we vaak weinig oog voor al het groen en kiezen we vaak voor gemak. Een praatje maken is ingewikkeld, we mompelen in maskers, als we elkaar al herkennen. De boodschappen stoppen niet bij het avondmaal, maar we toppen de wagens af met chips, drank en snoep. En geïnspireerd door de achtergrondmuziek pakken we deze dagen meestal wat extra’s mee voor de verstrooiing. Onze wereld is kleiner en we moeten ons al zo veel ontzeggen, dan gun je jezelf gewoon wat meer. Na een snelle hap landen we diep in de bank en consumeren we de impulsaankopen, televisie, internet en in het beste geval een boek. 

Hoe blijven we dan fit in coronatijd? Sporten is gezond, maar teamsport voor volwassenen is vrijwel aan banden gelegd. De drempel naar solitair sporten is hoog en de sportkleding te klein. Als mooi-weer-sporter heb je het sowieso moeilijker in deze tijden. Daadkrachtiger dorpsgenoten rennen en fietsen haast dagelijks door de straat gehuld in fel fluorescerende outfits. Met gezonde -dat dan weer wel- jaloezie bewonderen we al die zelfdiscipline vanuit onze warme woonkamers.  

Kleyne wending. Ok, laat ik maar eerlijk zijn, deze column gaat eigenlijk over mij. Hoe blijf ik fit in coronatijd met de huiselijke overvloed van de decembermaand in het verschiet? Ik sta daar niet alleen in. Corona bindt ons allemaal aan huis. We aanvaarden het isolement van thuiswerken, de feestjes zonder vrienden, de gesloten horeca, het afstand houden en het gebrek aan knuffels van je allerbesten. Dat doet iets met je. We zitten vast, ik zit vast. In huis, in hoofd, in patronen en in eetgedrag. Hoe bewegen we daar doorheen? Juist, door te bewegen. Het is rennen of stilstaan. Ga naar buiten en leeg je hoofd. Ik geef mezelf een fysieke en mentale boost cadeau voor de feestdagen. En als je mij de komende weken rond ziet hobbelen in een te strakke outfit, sta dan even stil bij wat bewegen met je doet, en met de coronakilo’s. 

Wouter de Kleyn 

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie