Het kabinet wil een algeheel vuurwerkverbod
Het kabinet wil een algeheel vuurwerkverbod Pixabay

Houtense vuurwerkverkoper: verbod levert juist meer incidenten op

10 november 2020 om 11:00 Politiek

HOUTEN Volgens Rolf Werner, vuurwerkverkoper uit Houten, gaat een algeheel vuurwerkverbod niet minder, maar juist meer incidenten opleveren, omdat meer mensen illegaal vuurwerk zullen kopen. Bronnen in Den Haag meldden vandaag dat het kabinet met een tijdelijk algeheel vuurwerkverbod gaan komen. 

door Agnes Corbeij

Rolf Werner verkoopt zo’n tien jaar vuurwerk, aan de Pakketboot in Houten. Hij is er financieel niet van afhankelijk. ,,Het is een bijzaak voor mij. Ik heb een technisch tekenbureau, de vuurwerkverkoop doe ik erbij, als uit de hand gelopen hobby. Ik teken ook veel in de brandbeveiliging branche, dus ook voor vuurwerkopslag. Daardoor kwam ik destijds op het idee zelf vuurwerk te gaan verkopen.”

Dit jaar doet Werner voor het eerst alleen online verkoop, geen losse verkoop, wegens corona. ,,Ik schat in dat we daardoor al veertig procent minder omzet gaan halen.” De webwinkel is op 6 november geopend en de eerste bestellingen zijn al binnen. Als er een algeheel verbod komt op vuurwerk, zal de omzet helemaal wegvallen. Het kabinet overlegt nog over een steunpakket voor de sector. Pas als dat is uitgewerkt, komt het kabinet naar buiten met het besluit over een algeheel verbod. Dit zal waarschijnlijk vrijdag zijn. 

Vorige week vroegen burgemeesters en bestuurders in de veiligheidsregio’s bij de politiek om een tijdelijk algeheel verbod op vuurwerk, om de druk op de ziekenhuizen en zorg- en hulpverleners te verlagen rond de jaarwisseling. Die reden noemt Werner ‘flauwekul’. ,,Als we in Nederland geen vuurwerk meer mogen verkopen, gaan meer mensen naar Duitsland om illegaal vuurwerk te halen. Met illegaal vuurwerk zijn veel meer incidenten, dus zal dat averechts werken.” 

Volgens Werner is het illegale vuurwerk de reden dat de roep om een verbod op vuurwerk de afgelopen jaren steeds luider geworden is. ,,Door de ellende met illegaal vuurwerk heeft het een negatief imago gekregen.” Zelf heeft Werner, zoals zovelen, als jonge jongen veel vuurwerk afgestoken. ,,Oud en nieuw is voor mij altijd een leuk feest geweest. Met vuurwerk en gezelligheid.”

Werner gaat niet naar het Malieveld als het verbod doorgaat. ,,Het afsteken van vuurwerk gaat altijd gepaard met samenkomsten van mensen. Dat wil men nu ook niet. Toch weet ik niet of een verbod gaat helpen.” 

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie