Afbeelding
Marijke Verhoef / Kontakt Mediapartners

Bunnik zoekt Kamers met Aandacht

8 november 2020 om 08:52 Maatschappelijk

BUNNIK Je wil heel graag uit huis, maar kan eigenlijk nog niet geheel zelfstandig wonen. Dan is Kamers met Aandacht een oplossing! Een project dat ook in de gemeente Bunnik draait. BunniksNieuws.nl gaat in gesprek met de 21-jarige Martijn de Bruin, die een kamer huurt bij Jos Gebbinck (65).

Het is gezellig in huize Gebbinck. Martijn zit met de kat op schoot op de bank, Jos speelt op de basgitaar terwijl zijn dochter Renske samen met haar vriend op internet meubeltjes zoekt voor haar nieuwe appartement. Midsomer Murders begint bijna; een serie die Martijn dankzij de familie heeft leren waarderen. Martijn woont er net een maand en begint zijn draai duidelijk te vinden. Eerder woonde hij zelfstandig in een woongroep, waar hij ambulante begeleiding kreeg. Hij kon hier helaas niet blijven, maar wilde niet terug naar zijn ouderlijk huis.

Via Kamers met Aandacht kan hij toch op zichzelf blijven wonen, met ondersteuning van ambulante begeleiding. Martijn volgt een opleiding tot laboratorium-analist. Een per week werkt hij in het lab, de overige dagen volgt hij vanwege corona online onderwijs vanuit zijn kamer. Iedere week heeft hij een coachingsgesprek met zijn ambulant begeleider. Dan is er aandacht voor zijn persoonlijke ontwikkelingsplan. ,,Ik heb structuur nodig en vind dingen als de administratie moeilijk”, vertelt Martijn. Hij is inmiddels gewend aan zijn kamer en vindt het heel leuk dat het nu al als thuis voelt. Jos houdt als verhuurder een oogje in het zeil. ,,Ik laat hem vooral zijn gang gaan. Hij is een volwassen man en kan alles in principe zelf. Dit is een oefening in zelfstandig wonen. Het gaat erom dat hij wordt wie hij is, dat hij leert om zelfstandig keuzes te maken. Daarbij hoort ook hulp vragen wanneer nodig.”

CRISISOPVANG Eerder stelde Jos zijn huis open voor crisisopvang in de pleegzorg. Hij heeft nu bewust gekozen om dat niet meer te doen en een Kamer met Aandacht te bieden. ,,Ik wil heel graag een verschil maken in de wereld, iets voor de ander betekenen. Met crisisopvang bemoei je je met de opvoeding, dat doe ik nu niet. Ik geef een kamer en een gezellig thuis.”

Kamers met Aandacht zijn er in vele vormen en maten. Jos kiest ervoor om Martijn bij het gezinsleven te betrekken. Ze eten met zijn allen, kijken samen tv. Andere verhuurders bieden alleen woonruimte en een signalerende functie. ,,Die hebben bijvoorbeeld een aparte kamer en keuken in het tuinhuis of op zolder”, vertelt Marjolein Buurman, coördinator van Kamers met Aandacht. Zij brengt de huurders en verhuurders bij elkaar. ,,Voor zo’n zelfstandige locatie zoek je een huurder die behoefte heeft aan veel vrijheid, die het liefst alleen zou wonen. Martijn vond het juist fijn om meer nabijheid te hebben en Jos gaf aan dat hij het ook leuk vindt om meer te geven dan alleen een kamer. Dat maakt hen een mooie match.” Marjolein bezoekt alle verhuurders persoonlijk en houdt (online) intakegesprekken met de jongeren. Na het kennismakingsgesprek bij de verhuurder thuis, kunnen alle partijen er nog een nachtje over slapen voordat ze ja of nee zeggen. Vervolgens worden er huisregels opgesteld, die beide partijen ondertekenen.

,,In het begin voelde de regels wat gekunsteld”, vertelt Jos dochter Renske (28). Ze doelt bijvoorbeeld op de afspraak: als de deur dicht is, klop je aan. Staat de deur open, dan kan je gewoon binnen lopen. ,,Al snel werd het gelukkig allemaal heel natuurlijk. Dat komt denk ik ook omdat het zo’n goede match is. Dan zijn de afspraken vanzelfsprekend en valt alles op zijn plaats.”

MIDSOMER MURDERS Renske is blij met Martijns aanwezigheid. ,,Het gaat me aan het hart. Ik weet zelf hoe prettig het is om aandacht te krijgen en sociale contacten te hebben. Om niet helemaal alleen te wonen. Daarom vind ik dit gaaf om te doen. Ik wil mensen op de één of andere manier helpen, al weet ik niet direct hoe ik Martijn help. We kletsen vooral heel wat af”, zegt ze met een glimlach. Ze leert hem al Midsomer Murders kijkend alles over haar vak, criminologie. Daarnaast leert ze hem ook allerlei vaardigheden in het huishouden, want ook daarin draagt Martijn zijn steentje bij in huis. Het is de bedoeling dat Martijn maximaal twee jaar bij Jos een kamer huurt en daarna klaar is om door te stromen naar een geheel zelfstandige woonruimte.

Voor wie overweegt om ook een Kamer met Aandacht te bieden, heeft Jos een belangrijk advies: ,,Het is heel fijn als mensen dit vanuit de goedheid van hun hart willen doen. Je draagt echt iets bij in het leven van een ander, dat is een goed gevoel. Maar realiseer je wel dat je altijd privacy inlevert. De badkamer is wel eens bezet, dat soort dingen. Daar moet je vooraf goed over nadenken en er afspraken over maken.” En Martijn? Die voelt zich al helemaal thuis. Op de vraag of hij het andere jongeren die in hetzelfde schuitje zitten aan zou raden, antwoordt hij met een volmondig ja.

Meer weten over Kamers met Aandacht? Kijk op www.kamersmetaandacht.nl.

Tekst & foto: Marijke Verhoef/Kontakt Mediapartners

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie