Afbeelding
Cor Kool
column

Raadspraat: Minder ambities, zuinig met geld

4 november 2020 om 09:40 Column Raadspraat

De gemeenteraad kreeg de begroting voor de komende jaren. Deze moet sluitend zijn volgens de regels. Maar dat is niet het geval. We komen volgend jaar veel geld tekort. Een zorgelijke situatie. Onze reserve is zeer snel geslonken en we zijn bang dat dit de komende jaren nog veel harder gaat zonder ingrijpen. En de risico’s worden niet minder. In deze Coronatijd is het ook niet te verwachten dat de overheid veel geld overhoudt om de problemen van gemeentes op te lossen.

Het college spreekt over taakstellingen, wij over bezuinigingen. Dat is het wat er moet gebeuren om financieel gezond te blijven. Maar ook de verhoging van de OZB staat op de agenda. In combinatie met de hoge huizenprijzen behoren onze woonlasten tot de top in de regio. Het mes staat ons op de keel.

Veel ruimte om te bezuinigen hebben we niet. De kosten voor salarissen en het gemeentehuis liggen vast. Het moet al snel ten koste van voorzieningen in de Wmo en subsidies voor maatschappelijke organisaties. Dat willen we tot het uiterste voorkomen. Het college wil volgend jaar met de gemeenteraad verantwoorde bezuinigingen afspreken. Wij kijken daar anders tegenaan. We voelen ons voor een ingewikkeld dilemma geplaatst. We investeren op dit moment volop in nieuwbouw. Alleen al voor Odijk West reserveerden we €4.500.000, - voor de aanloopkosten. Daar komt het stationsgebied nog bij. En dat is complex en ongetwijfeld heel kostbaar. Het is maar de vraag of wij dat kunnen dragen.

We kunnen in Odijk West 850 huizen bouwen. Dat is voorlopig genoeg. Het geld dat is vrijgemaakt voor andere investeringen in woningbouw of  dure lobby in de regio moet terug naar onze begroting. De tijd is radicaal anders geworden. Alles loopt samen, Wmo, noodzakelijke investeringen in het klimaat, de investering in woningen, corona. Geen idee wat dat voor de nabije toekomst allemaal betekent.

Wat ons betreft is één ding wel zeker: zuinig met geld. Niet investeren in projecten waarvan niet 100% zeker is dat we het kunnen betalen zonder onze burgers tekort te doen. Terug naar af, zien wat er op ons afkomt, daarna weer opbouwen. Voorzieningen voor de inwoners en het klimaat gaan voor investeren in nieuwbouw.

Cor Kool, CDA

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie