Afbeelding
Werken aan je re-integratie

Succesvol werken aan je re-integratie? Zo kom je goed beslagen ten ijs

19 oktober 2020 om 16:01 Partnercontent

Het is stressvol en pijnlijk om je baan te verliezen, in het bijzonder als je dit niet had verwacht. Misschien ben je ook angstig over wat de toekomst zal brengen. Het brengt immers heel wat veranderingen met zich mee op het moment dat je je baan verliest. Maar door je schouders eronder te zetten en de situatie in eigen hand te nemen, kom je sterker uit deze lastige periode vandaan. Dat kan onder meer door je te verdiepen in de zaken die werknemers in een dergelijke situatie beschermen, bijvoorbeeld in de regelgeving die het mogelijk maakt om na (langdurige) ziekte te re-integreren. In dit artikel geven we uitleg over eerste spoor re-integratie en de regeling voor re-integratie in het tweede spoor. Zo ben je extra veerkrachtig indien je hier zelf mee van doen krijgt.

Hervatten in de eigen functie 

Er is sprake van re-integratie in het eerste spoor indien je als werknemer bent uitgevallen voor je eigen werk en in aangepast (eigen) werk re-integreert. Onder begeleiding van een re-integratieadviseur ga je samen met je werkgever om de tafel. Dit gesprek dient om de situatie in kaart te brengen en om vast te stellen welke zaken er nodig zijn om het re-integratietraject te laten slagen. Het is daarbij van belang om de reden waardoor je bent uitgevallen in de toekomst te voorkomen. Daarom worden mogelijke oplossingen binnen de organisatie nauwkeurig in kaart gebracht. Op die manier zijn zowel jij als je werkgever ervan verzekerd dat het traject tot aan de zogenoemde WIA-beoordeling op de juiste wijze wordt doorlopen. Tevens hoeft niemand zich zorgen te maken of er aan de eisen van het UWV wordt voldaan.

Het is bij eerste spoor re-integratie het uitgangspunt dat je aan het werk blijft bij je eigen werkgever omdat terugkeer in je oorspronkelijk functie niet haalbaar is. je oorspronkelijke functie terug te keren. Maar soms blijkt dat het beter is om in een nieuwe baan te re-integreren. Het is dus van belang dat de betrokken adviseur samen met jou en je werkgever vaststelt waar het risico op herhaling van uitval het minst aanwezig is. Want dat is voor iedereen het meest gunstige scenario.

Externe werkhervatting 

Maar het kan ook voorkomen dat het doel om jou te laten terugkeren in je eigen functie niet wordt behaald. In dat geval komt tweede spoor re-integratie om de hoek kijken. Jouw werkgever dient op zoek te gaan naar passend werk bij een nieuwe werkgever. In het tweede spoor traject word je als werknemer professioneel begeleid bij het vinden van werk buiten de organisatie. Beroepenoriëntatie, zelfonderzoek (wie ben ik, wat wil ik, wat kan ik) en omgaan met veranderingen, behoren tot de acties die je kunt ondernemen. Ook hulp bij solliciteren en het opzetten van een goede CV horen thuis in het traject. Het doel van tweede spoor re-integratie is werkhervatting in een passende functie bij een andere werkgever.

Twijfels over re-integratie 

Wanneer je als werknemer wordt geconfronteerd met langdurige uitval, is het belangrijk om in ieder geval de goede verstandhouding met je werkgever zoveel mogelijk in stand te houden. Maar ondanks dit streven, kan het proces stagneren. Ook kunnen er gegronde twijfels over het verloop van de re-integratie ontstaan, zoals een geschil over geschiktheid of ongeschiktheid tot werken of onenigheid over een passende baan. Dan is het mogelijk om een second opinion bij een re-integratie aan te vragen. De eerste en tweede spoor re-integratie-inspanningen van zowel jou als je werkgever worden door een arbeidsdeskundige getoetst. Die brengt vervolgens advies uit over de maatregelen om het traject op orde te krijgen. 

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie