De gemeenteraad vergaderde donderdag weer digitaal
De gemeenteraad vergaderde donderdag weer digitaal Agnes Corbeij

Ontzettend drukke tijd voor de gemeenteraad

16 oktober 2020 om 09:00 Politiek

ODIJK Net als bij andere gemeenten, is de gemeente Bunnik ontzettend druk. Zoals het college eerder dit jaar al aangaf, liggen er veel dikke dossiers op het bureau. Dat was ook de reden dat er een derde wethouder aangetrokken werd. Tijdens het Open Huis van afgelopen donderdag werden verschillende onderwerpen doorgeschoven.

Er werden drie onderwerpen besproken tijdens het Open Huis op 15 oktober, waarvan twee niet werden afgerond en waarvoor een extra Open Huis ingelast werd. En dat terwijl voor het Open Huis van 15 oktober al een extra avond gepland was. Op 15 september was ook een extra avond ingepland wegens ‘zware agendering’.

EXTRA OPEN HUIS Het eerste onderwerp was de Provinciale Omgevingsvisie, een document dat, zo stelde wethouder Heijmerink ,,de gemeente ruimte gaat geven om ontwikkelingen mogelijk te maken.” De raadsleden hadden hier veel vragen over. Het halve uur dat ingepland was voor dit onderwerp was bij lange na niet genoeg, waardoor een extra Open Huis werd gepland voor 29 oktober. Diezelfde avond moet de raad ook een beslissing nemen, omdat de gemeente haar zienswijze voor 2 november moet indienen bij de provincie. 

Ook de begroting was veel te krap gepland. Daar baalde Heijmerink openlijk van. ,,Andere gemeenten plannen drie avonden in om te debatteren over de begroting, dit is een belangrijk en groot ding. Wij hebben er nu een half uur voor, na de insprekers blijven tien minuten over. Dat doen we echt niet goed met elkaar. Ik wil de agendacommissie vragen meer tijd te nemen voor dit onderwerp.”

DOSSIERS De afgelopen maanden en de komende maanden, zo niet jaren, zijn er nog veel meer extra dossiers die aandacht vragen. Dat zijn bijvoorbeeld regionale beleidsdocumenten zoals de REP en RES, bouwplannen in de gemeente, de gemeentelijke omgevingsvisie en duurzame energie in de gemeente.

Behalve de drukke agenda’s, zijn er ook praktische uitdagingen voor raadsleden en collegeleden. Zo werd er deze week, net als voor de zomervakantie twee keer gebeurde, digitaal vergaderd. Aangezien het Open Huis nog wel in het gemeentehuis plaatsvond, moest een aantal raadsleden tussen het Open Huis en de raadsvergadering in een kwartier naar huis rijden, de een moest harder fietsen dan de ander. 

door Agnes Corbeij

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie