Fietspad
Fietspad Pixabay

Dossier Eikenpad wordt afgestoft

12 oktober 2020 om 11:57 Verkeer en vervoer

BUNNIK De fietssnelweg over het Eikenpad in Bunnik was een aantal jaren uit beeld, maar hij is weer terug. De provincie heeft de gemeente gevraagd hieraan mee te werken en aangeboden de kosten te betalen. Burgemeester en wethouders willen hierin meegaan, onder enkele voorwaarden.

door Agnes Corbeij

Rond 2013 woedde de strijd rondom een fietspad door het Eikenpadplantsoen. Omwonenden willen geen ‘fietssnelweg’ achter hun huis langs, waar veel kinderen spelen. De omwonenden wilden ook niet dat het groene gebied werd aangetast. De omwonenden trokken aan het langste eind, het fietspad was van de baan en het wandelpad door het plantsoen bleef zoals het was.

Later kwam het Eikenpadplantsoen veelvuldig in het nieuws door de snippergroenkwestie, waar gemeente en bewoners wederom tegenover elkaar kwamen te staan. Ook kwamen bewoners onderling met elkaar in onmin. Uiteindelijk werden delen van het plantsoen verkocht aan bewoners, die vervolgens te horen kregen dat zij het niet als tuin mochten gebruiken. De hele kwestie kostte de gemeente veel geld. 

Vorige week maakte de gemeente Bunnik op haar website bekend dat het Eikenpad weer in de belangstelling staat. ,,De provincie Utrecht heeft gevraagd of de gemeente Bunnik wil meewerken aan het verbeteren van de fietsroute tussen station Bunnik en de Uithof (Utrecht Science Park/USP). Concreet is gevraagd of een fietspad aangelegd kan worden op het Eikenpad. De fietsroute zou dan vanaf de Van Zijldreef via het Eikenpad naar het Vagantenpad gaan. En dus niet meer door de Gildenring. De provincie heeft aangeboden de kosten daarvan te betalen.”

Het college staat hier positief tegenover, omdat zij belang hecht aan een goede fietsverbinding tussen station Bunnik en Utrecht Science Park. ,,Concreet is gevraagd of een fietspad aangelegd kan worden op het Eikenpad. Een drukke fietsroute door de Gildenring vindt het college ongewenst vanwege de veiligheid. Een fietspad over het Eikenpad is beter in te richten. Het college wil daaraan meewerken.”   

B&W is zich bewust van de voorgeschiedenis. ,,In 2013 speelde deze vraag ook al. Veel bewoners waren hier toen tegen omdat er een speelplaats is en ze bang zijn voor aantasting van het groen.” Daarom stelt het college enkele voorwaarden. ,,Dat zijn de volgende: de speelgelegenheid moet goed worden afgeschermd van het fietspad, er moet een voetpad naast het fietspad blijven, de bomen mogen niet worden aangetast en de oversteek van de Lokhorstlaan naar de Van Zijldreef moet goed vorm krijgen.”

Het onderwerp zal in de gemeenteraad besproken worden, met ruimte voor inspraak van belanghebbenden. Ook over de uitwerking van het ontwerp kunnen belanghebbenden meedenken.

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie