Afbeelding
Jaap van Rijn/KlusVisie

Ook helemaal klaar met zwarte schimmel in je badkamer?

14 oktober 2020 om 15:00 Klussen & Vrije tijd

BUNNIK Zwarte schimmel teistert voegen, kitnaden, muren en plafonds van menig badkamer. Deze ruimte biedt dan ook een ideale, broeierige leefplek. Regelmatig schoonmaken helpt, maar lang niet altijd afdoende. Op een dag denk je, na de zoveelste inspanning: ,,Ik ben he-le-maal klaar met die schimmel!”

Vervolgens maak je je wellicht wat ongerust over de kosten. Ter geruststelling: er leiden meerdere wegen naar een opgefriste badkamer. Van een simpele klus die weinig lichamelijke inspanning vergt tot een stevigere aanpak. 

Preventie helpt. Zwarte schimmel houdt van vocht en stilstaande lucht. Met goed ventileren neemt de kans op schimmelvorming af. Het helpt ook als huisgenoten na het douchen of baden het water van de wanden, ruiten en vloer met een trekker verwijderen. Maar wat genoeg mensen ervaren die deze maatregelen nemen: zit er eenmaal zwarte schimmel in de badkamer, dan kan deze regelmatig terugkeren. 

Dit artikel is een samenwerking met onze mediapartner KlusVisie. Meer van dit soort artikelen zijn te lezen op onze website in de rubriek Mijn Leven/Klussen & Vrije tijd.

ROOKPROEFJE Ben je eigenaar van een (inpandige) badkamer met mechanische afzuiging? Controleer regelmatig met een rookproefje of deze goed werkt. Zo niet, of onvoldoende, dan de ventielen controleren en eventueel schoonmaken. Een oorzaak van een verminderde afzuiging kan ook een vervuild filter van de ventilatiebox zijn. Of de box zelf is aan het einde van de levensduur. 

VOEGEN AANTASTEN Schimmel houdt van een ruwe ondergrond, zoals die van tegelvoegen en spackplafonds. Het plafond kun je afwerken met een schimmelwerende of schimmeldodende verf. Je kunt kiezen voor de bekende merken of voor natuurverven. Zwarte schimmel is te verwijderen met bleekmiddel, sodawater, antischimmelproducten of onverdunde witte azijn. Garantie op het wegblijven van de schimmel heb je niet. Producten op chloorbasis kunnen voegen aantasten. Deze worden poreuzer en bieden vervolgens een nog betere voedingsbodem voor de schimmel. Je kunt ook kiezen voor milieuvriendelijke, niet-giftige schimmelverwijderaars die vrij zijn van oplosmiddelen en chloor. Schimmel achter kitnaden raak je doorgaans alleen kwijt door deze weg te snijden en opnieuw aan te brengen.


Jaap van Rijn/KlusVisie

EENVOUDIG VERWIJDEREN Na de schoonmaakbeurten zien voegen er op een zeker moment niet meer fris uit. Er kunnen ook zichtbare schimmelsporen achterblijven. Dan kun je beslissen de voegen aan te pakken met een voegverf. Zo’n verf kan de voegen een geschilderde uitstraling geven, wat lang niet iedereen waardeert. Ook bestaat een kans op afbladderen. Onder meer Tulipaint en VoegXpert bieden producten die beloven niet af te bladderen en de voegen geen geverfde uitstraling te geven.

FRIS Het vakblad KlusVisie ging een paar jaar geleden met VoegXpert aan de slag, een product op waterbasis. Dit product is ontwikkeld door en voor professionals die onder meer de voegen in natte ruimten van hotels behandelen. VoegXpert kun je ook gebruiken om tegels in de woonkamer op te frissen. Het resultaat is dat de voegen na een paar jaar nog steeds fris ogen en niet afbladderen. Wat blijft, ondanks goede ventilatie: na verloop van tijd ontstaat schimmelvorming in deze badkamer. In tegenstelling tot onbehandelde voegen valt de schimmel nu wel eenvoudig met water en spons te verwijderen.


Jaap van Rijn/KlusVisie

AAN DE SLAG VoegXpert wordt aangeboden in een emmer gevuld met waterverdunbare reiniger, coating in een opgegeven kleur, verftips, applicatieborstels, handschoenen, een schuurspons en doeken om overtollige coating te verwijderen. De prijs is stevig. Maar voegen vervangen is duurder en vraagt meer tijd.

VoegXpert biedt een keuze uit meerdere kleuren en biedt kleurstalen. Met een tuit trek je dunne lijnen op de voegen. Je verdeelt met een borstel vervolgens de coating over de voeg. Een filmpje op de site van de producent laat de juiste techniek zien.


Jaap van Rijn/KlusVisie

VLOERVOEGEN COATEN VoegXpert kun je ook toepassen op vloervoegen in de badkamer die door aanslag verkleuren. Vaak bestaat de afzetting uit kalk, vet en verzeping. Deze koek kun je met een ontkalker verwijderen. Lukt dat onvoldoende, dan halen vakmensen de aanslag weg met een Fein-tegelvoegenreiniger: een schuurblokje die ze op een multimachine zetten. Je kunt ook met de hand met deze reiniger werken. Het is online te koop bij onder meer Toolnation.nl en bol.com. Haal alleen de vervuiling met het blokje weg en niet een deel van de voeg. Na het schoonmaken breng je met een zwart borsteltje antracietkleurige coating op. Bij minder aangetaste voegen dekt de coating in één keer, bij sterker vervuilde voegen in twee arbeidsgangen. Het eindresultaat toont best gelikt.

door Jaap van Rijn

Wat is KlusVisie?
De klusser die geen uitdaging uit de weg gaat en op zoek is naar de laatste klustrends, onderhoudstips en (ver)bouwweetjes, leest KlusVisie. De enthousiaste redactie bestaat uit een netwerk van ervaren vakmannen en -vrouwen die praktische tips geven om snel de beste klus- en slimste (ver)bouwresultaten te krijgen. Met handige step by step-reportages en duidelijke producttesten kan iedereen direct aan de slag. Kijk voor inspiratie en meer informatie op www.klusvisie.nl.

Afbeelding
Afbeelding
Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie