CDA lijsttrekker Leny Visser
CDA lijsttrekker Leny Visser Kuun Jenniskens
column

Raadspraat: Achter de schermen: de Hoenderik

7 oktober 2020 om 08:00 Column

Begin dit jaar verscheen de eerste keer een raadspraat in het Bunniks Nieuws. Daarin stelde het CDA de vraag: “Bouwen in Bunnik, ook in de Hoenderik?” Wij spraken ernstige twijfel uit over woningbouw op deze locatie. In beleidsdocumenten van de gemeente zoals de Uitvoeringsstrategie en de Omgevingsvisie voor het buitengebied staan volop argumenten die aangeven dat een open gebied zo dicht langs de Kromme Rijn recht heeft op bescherming. 

Ook de Provincie lijkt zich hier van bewust gezien de bestuurlijke brief uit 2018: ,,Vanwege de ligging in het UNESCO-nominatiegebied van de Nieuwe Hollandse Waterlinie én het recent gesloten pact van Ruigenhoek heeft de provinciale insteek een nadere lading gekregen. In het pact van Ruigenhoek hebben partijen (waaronder de provincie Utrecht en ook uw gemeente) onder meer afgesproken de uitzonderlijke waarden van de Nieuwe Hollandse Waterlinie te beschermen en aantasting daarvan tegen te gaan. 

Het plangebied is gelegen binnen de bestaande zone van de Nieuwe Hollandse Waterlinie, in het vroegere schootveld van Fort Rijnauwen ter plaatse van het zogenaamde Kromme Rijn acces.” Kortom, de strijdigheid met allerlei waarden vraagt om een uiterst behoedzaam proces. Meteen stevig onderbouwde visie en bijbehorend plan horen de burgers en de gemeenteraad op argumenten met elkaar een goed gesprek aan te gaan. Dat was ook de afsluitende oproep in de vorige raadspraat: “Laat van u horen!” Helaas is daar helemaal de klad in gekomen. 

De Corona heeft weliswaar roet in het eten gegooid, maar de expertmeeting die plaatsvond voor de raad was niet het idee van het CDA. Dat had een gesprek met de inwoners moeten zijn. Daar zit genoeg expertise en ook nog betrokkenheid. Het onderwerp staat nu op de agenda voor het Open Huis van 8 oktober. Merkwaardig genoeg is de beslissing die de raad moet nemen alleen het actualiseren van kaders, die nog niet eerder aan de raad zijn voorgelegd. 

Die kaders hebben een jarenlange route achter de rug, maar bleven achter de schermen van het college. Het eigenlijke plan met een goede onderbouwingen visie zit er niet bij. Voor de nieuwe raadsleden zullen de lijstjes met kaders een raadsel zijn. ,,Waar gaat dit eigenlijk over?”, zullen zij zich afvragen. De context en de inbedding van deze kaders en de motivering om over te gaan tot bouwen buiten de rode contour ontbreken volledig. 

En dat terwijl het college zelf in haar informatienota van december 2019 schreef: ,,De provincie hecht waarde aan een onderbouwing van een goede balans tussen de woningen buiten de rode contour en de nieuwe natuurontwikkeling. In de meest recente ambtelijke contacten met de provincie vraagt de provincie om ook als gemeente onze visie te formuleren op deze balans. Daarnaast vraagt de provincie een nadere onderbouwing op het aspect cultuurhistorie.” 

Die visie en onderbouwing bevindt zich vooralsnog ook achter de schermen bij het college, niet zichtbaar voor inwoners en raad, waardoor een goede discussie op argumenten over de (on-)wenselijkheid van dit plan niet kan plaatsvinden. Verantwoording afleggen aan de inwoners, je mening begrijpelijk onderbouwen en je verdedigen, dat horen de politiek partijen te doen, maar dan moet het college wel zorgen voor de voorwaarden.

Leny Visser, CDA fractie

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie