De bewuste groene plek waar woningbouw gepland staat.
De bewuste groene plek waar woningbouw gepland staat. Rob Zakee
INGEZONDEN BRIEF

Een (dubbele) kans gemist bij inspraak plan Hoenderik

28 september 2020 om 10:32 Opinie Plan Hoenderik

Op donderdag 24 september j.l. vond er een raadpleging van experts door de gemeenteraad plaats over het plan Hoenderik, dat gaat over woningbouw aan de Kromme Rijn. Daarbij konden belangstellenden via een stream (die niet werkte) luisteren naar de presentaties, maar er niet direct op reageren. Dat moet nu in het Open Huis op 8 oktober gebeuren. In het participatieproces, waar de gemeente zegt belang aan te hechten, worden de inwoners niet in de gelegenheid gesteld om direct verhelderende vragen aan deze experts te stellen. Dat was nu aan raadsleden, die (en dat nemen we hen niet kwalijk) inhoudelijk maar beperkt in deze materie zijn ingevoerd. 

Dit, terwijl er buitengewoon veel expertise in de Bunnikse samenleving aanwezig is, die in deze expertmeeting tot een beter beeld van de problematiek had kunnen leiden. Helaas is daar geen gebruik van gemaakt. Maar erger is de volgende gemiste kans: de vraagstelling van de gemeenteraad aan de experts. Als je de presentaties terug luistert, wordt dit duidelijk. De vraag was niet OF er gebouwd zou kunnen worden bij Hoenderik, maar HOE de bebouwing het beste ingepast zou kunnen worden. Dit geeft een volstrekt verkeerd beeld: alsof er hoe dan ook gebouwd gaat worden. De vraag die echt aan de orde had moeten komen werd niet gesteld: is woningbouw in dit kwetsbare gebied een wenselijke ontwikkeling, met een woningbouwplan dat voor 70% buiten de rode (= mogelijke bebouwings) contour gaat. 

Zeer pijnlijk was om te zien dat, toen deze meest relevante vraag door het CDA wél aan de orde werd gesteld, deze door de voorzitter van de bespreking als ‘niet-relevant’ van tafel werd geveegd. En hier wringt de schoen. De gemeenteraad wordt nu gevraagd de voorgestelde kaders voor de bebouwing van Hoenderik van het college van burgemeester en wethouders een beetje naar links of naar rechts te schuiven. De raad is echter de volksvertegenwoordiging die de kaders stelt ten aanzien van ruimtelijke ontwikkelingen die bestemmingsplanwijzigingen tot gevolg hebben. Dan gaat het om de vraag OF er gebouwd moet worden.  

Die kans krijgen ze na het Open Huis op 8 oktober nog een keer. We gaan ervan uit dat als deze vraag dan opnieuw op tafel komt, deze niet afgehamerd wordt als ‘niet relevant’. Want het omzeilen van die vraag heeft nu lang genoeg geduurd. We wensen als inwoners, en met bijna 2000 bezwaarmakers tegen dit plan, serieus en professioneel te worden behandeld.

Rob Zakee

namens actiegroep Houd Bunnik Groen

De bewuste expertmeeting is terug te kijken via deze link op Youtube

Een artikel met meer achtergrond over deze ontwikkeling was eerder te lezen op Bunniks Nieuws.nl

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie