Afbeelding
Kuun Jenniskens

Begroting gemeente Bunnik: OZB omhoog, maar niet snijden in voorzieningen

24 september 2020 om 19:55 Politiek


ODIJK De Gemeente Bunnik staat voor belangrijke maatschappelijke, financiële en bestuurlijke opgaven. Zo heeft het Rijk veel taken overgeheveld naar gemeenten, zonder daarvoor voldoende financiële middelen beschikbaar te stellen. Daarnaast is Bunnik – net als alle gemeenten in Nederland - hard geraakt door de coronacrisis. De begroting is zonder diep ingrijpen niet sluitend te krijgen. Het college van B en W heeft de verantwoordelijkheid genomen om enerzijds te zorgen voor een zo klein mogelijk tekort maar aan de andere kant te voorkomen dat men moet snijden in maatschappelijke voorzieningen.

Bij verantwoordelijkheid nemen hoort keuzes maken. Onder andere door in de Programmabegroting 2021-2024 richting gemeenteraad het voorstel op te nemen de OZB te verhogen met 5% bovenop de inflatiecorrectie. Maar ook door voor 2021 en 2022 een niet sluitende begroting te presenteren. Door de gemaakte keuzes zijn de jaren 2023 en 2024 wel sluitend. Het college ziet zich daartoe genoodzaakt om het prettige woon- en leefklimaat, het voorzieningenniveau en de toeristische aantrekkelijkheid vooralsnog te kunnen blijven handhaven en geen zaken ‘af te breken’ met bezuinigingen.

De nota van actualisatie geeft ook inzicht in de beleidsinitiatieven waar het college, gegeven de huidige financiële situatie, nu niet voor kiest. Al met al is het college van mening dat hiermee voldoende evenwicht is gevonden in de begroting. Het kleine beslag op de toekomst geeft ook toekomstige bestuurders nog ruimte om te handelen.

BESLUIT GEMEENTERAAD Donderdagavond 8 oktober worden de financiële jaarstukken besproken in het Open Huis. Op donderdag 5 november bespreekt de raad de Programmabegroting 2021-2024, de nota van actualisatie en het voorstel tot verhoging van OZB-verhoging. De begroting en nota van actualisatie zijn hier te lezen.

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie