Johan van Impelen (links) en Jan Kleinpenning (rechts) overhandigen het eerste boek aan burgemeester Ruud van Bennekom.
Johan van Impelen (links) en Jan Kleinpenning (rechts) overhandigen het eerste boek aan burgemeester Ruud van Bennekom. Agnes Corbeij

Twaalf eeuwen Werkhoven: boeiend voor elke inwoner

25 september 2020 om 08:00 Historie

WERKHOVEN/ODIJK In het boek Twaalf Eeuwen Werkhoven wordt Werkhoven beschreven als een agrarisch dorp dat zijn karakter behield. Het werd geschreven door Jan Kleinpenning uit Odijk en Johan van Impelen uit Werkhoven. Op 18 september overhandigden zij tijdens een bijeenkomst van stichting Welzijn Ouderen Werkhoven het eerste exemplaar aan burgemeester Van Bennekom. 

door Agnes Corbeij 

Vorig jaar verscheen het boek Twaalf Eeuwen Odijk van Jan Kleinpenning. In het boek wordt de vraag beantwoord hoe een middeleeuws landbouwdorpje een modern woonplaats werd. Kleinpenning woont sinds 2007 in Odijk en was voor zijn pensioen hoogleraar Sociale Geografie. Jan: ,,Ik ben nu eenmaal verslaafd aan onderzoek doen. Ook na mijn pensionering ben ik dat blijven doen. Eerst in Paraguay, daarna in Spanje en uiteindelijk steeds dichterbij, tot in Odijk zelf.” Toen dat boek af was, begon het al snel weer te kriebelen.

JAN EN JOHAN Bij de presentatie van Twaalf Eeuwen Odijk leerde Jan Kleinpenning Johan van Impelen uit Werkhoven kennen. Jan: ,,Ook tijdens Open Monumenten Dag had ik Johan al een aantal keer gezien. Ik was nieuwsgierig naar Werkhoven, wist er eigenlijk niks vanaf. Daarom zocht ik een goede informatiebron. Dat is Johan geworden.”

Johan van Impelen is een hele bekende Werkhovenaar en is amateur historicus. Alles wat te maken heeft met de geschiedenis van Werkhoven interesseert hem. Hij organiseert historische cafés en schrijft Werkhovense Verhalen, naar aanleiding van verhalen en foto’s van Werkhovenaren. Johan speelde al langer met het idee een boek te schrijven over Werkhoven. ,,Ik heb zoveel informatie, het zou zo mooi zijn om dat te bundelen. Maar ik heb moeite om het overzicht te zien, van bovenaf. Daarom was deze samenwerking eigenlijk ideaal.” 

GEZELLIG ONDERZOEK Jan stuurde Johan in februari zijn manuscript van het boek. Hij schreef dit naar aanleiding van cijfers en eigen onderzoek. ,,Ik ben bijvoorbeeld bij zo’n 30 agrarische bedrijven langs geweest om de agrarische sector te bekijken. Die is in Werkhoven heel belangrijk. Dat onderzoek was erg leuk en gezellig. Ik heb veel mensen leren kennen.”

Johan kon het wetenschappelijke verhaal van Jan aanvullen met historische beelden en verhalen, waardoor het boek ging leven. Ook kon hij hiaten invullen. Zo kreeg hij van Jan bijvoorbeeld de vraag wat het kasteel Beverweerd heeft betekend voor Werkhoven. Johan kon zich daarop storten en leverde vijf pagina’s tekst aan, waar Jan uit kon putten voor het boek. Het is een boeiend informatief naslagwerk geworden. 

CIJFERS MET EEN GEZICHT In tabellen wordt informatie gegeven over bijvoorbeeld het aantal auto's en motoren en het aantal belastingplichtigen. Deze statistieken krijgen een gezicht door de persoonlijke familieverhalen en prachtige illustraties zoals een pentekening van de Stevenskerk uit 1750 en een foto van de muziektent op de Brink in 1931.  

De omslag van het boek wordt gesierd met een prachtige tekening van Rinus Verwey, Werkhoven in vogelvlucht in 1916. Het boek is voor 17 euro verkrijgbaar bij Anno’s Dagwinkel en Anton van Echtelt in Werkhoven, Primera in Odijk en Van Ravenswaay in Bunnik.

Na Twaalf Eeuwen Odijk is er nu ook Twaalf Eeuwen Werkhoven
Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie