Hein Hoitink nam afscheid van de gemeenteraad. Archieffoto, met rechts Leny Visser en Arie Viskil.
Hein Hoitink nam afscheid van de gemeenteraad. Archieffoto, met rechts Leny Visser en Arie Viskil. Kuun Jenniskens

Hein Hoitink is na 18 jaar officieel uit de lokale politiek gestapt

17 september 2020 om 20:46 Politiek

ODIJK Tijdens de raadsvergadering van vanavond is het raadslidmaatschap van Hein Hoitink officieel beëindigd. Hij kondigde vorige week zijn vertrek aan voor het grote publiek in het afscheidsinterview in deze krant. 

door Agnes Corbeij

Hein werd eerst door burgemeester Ruud van Bennekom en daarna door de fractievoorzitters van alle vier politieke partijen van de raad toegesproken. Partijgenoot Frans Pouw: ,,OPenbaar bestuur en politiek in de gemeente Bunnik zullen nooit meer hetzelfde zijn.” Hij gaf Hoitink ook vertrouwen over zijn vertrek. ,,Als je loslaat, heb je twee handen vrij.”

OLIFANT Leny Visser van het CDA benoemde het stabiele karakter van Hein. ,,Al was er onrust in de coalitie, gedoe in de partij of hommeles bij wethouder, aan Hein zijn gezicht was het nooit te zien. Dat zit altijd in de plooi.” Wel benoemde zij nog eens het verschil van inzicht over de manier van besturen, dat er tijdens de laatste coalitievorming voor zorgde dat CDA en De Liberalen niet samen verder konden, aldus Leny Visser. ,,Er worden wel eens olifantenpaadjes genomen, terwijl wij van het CDA graag het hele pad uitlopen. We zien elkaar bij de kruising, niet eerder.”

Toch benadrukte ook zij de vriendelijkheid van Hein. ,,Ik heb het over olifantenpaadjes, maar je hebt je nooit als een olifant gedragen. Je bent altijd keurig uit de porseleinkast gebleven.”

COMPLIMENTEN Ook al nam Hein vanavond afscheid van de raad, hij zei toch nog iets geleerd te hebben op diezelfde avond. Hein: ,,Mensen die de politiek in willen gaan waarschuw in altijd dat ze niet veel complimenten moeten verwachten. Vanavond kan ik daaraan toevoegen dat als je eenmaal stopt, de complimenten niet van de lucht zijn.”

Hij lichtte nogmaals toe waarom hij ermee ophoudt. ,,De laatste jaren begin ik in de raad steeds vaker verhalen over vroeger te vertellen. Dat begon op afleveringen van ‘Opa Vertelt’ te lijken. Als dat gebeurt, is het tijd om op te stappen.” Hein sloot af met de mededeling dat hij de discussie zal missen en de mensen. Van partijgenoten tot gemeentesecretaris Gert, van bode Joris tot nieuwe wethouder Jocko. Zijn laatste woorden in zijn rol als gemeenteraadslid waren: ,,Politiek is een kwestie van de lange adem. Hou vol. Want de aanhouder wint.”

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie