Wouter de Kleyn
Wouter de Kleyn Oscar Larik
Column

Kleyne Lettertjes: Crimineel

17 september 2020 om 22:32 Column

Bunnik maakt serieus werk van criminaliteit, zo schrijft nieuws van uw gemeente in ’t Groentje. Dat doen we voor onze ouderen. ‘Elke week van september staat in het teken van een andere vorm van criminaliteit. Van 8 tot en met 14 september staan babbeltrucs centraal, 15 tot en met 21 september draait het om hulpvraagfraude en de week van 22 tot en met 28 september staat in het teken van phishing.’ Ligt het aan mij of leren we onze ouderen de verkeerde dingen? 

Nee, het omgekeerde is waar. De gemeente gebruikt de maand september ‘om ouderen bewust te maken van deze vormen van criminaliteit’ en ze weerbaar te maken ‘om slachtofferschap te voorkomen.’ Het is dus geen nieuw tv-format, Bunnik’s Bastards waar onze ouderen de jongeren in de maling nemen. Er zitten geen oude hackers in Bunninchem die je online verleiden om je bankgegevens prijs te geven. Nee hoor, die zitten daar de hele dag gezellig te babbelen. 

Ouderen zijn vaak de pineut. Ze zijn populaire slachtoffers voor harteloze criminelen. Kunnen ze niks aan doen. Goedgelovig en onwetend proberen ze mensen in nood te helpen of openen ze deuren voor zogenaamde monteurs of controleurs. Ze worden overrompeld door een smoes en voor ze het weten zijn ze sieraden kwijt en is de bankrekening geplunderd. Maar na september wordt dat dus allemaal anders. Dan zijn ze weerbaar. Moeten ze wel even naar www.maakhetzeniettemakkelijk.nl om elke dinsdag een webinar te volgen. Moet lukken toch? Even de ellenlange url invoeren in de adresbalk van je browser en dan lekker interactief meedoen aan een stukje kennisoverdracht via het world wide web. En als dat lukt, dan trappen ze ook echt nergens meer in. Kans is groot dat de familie dan op zondag ook moeite heeft om bij oma op bezoek te komen. ‘Wat nou ‘mijn dochter’, dat kan iedereen wel zeggen. De deur blijft dicht!’ 

Deze week staat hulpvraagfraude op het programma. Dat is als je appjes krijgt van criminelen die zich geraffineerd voordoen als je eigen kind die urgent geld nodig heeft. Helemaal niet zo raar als je daar intrapt. Dat herkent elke ouder. Als kinderen uit eigen beweging contact met je opnemen via de app, dan gaat het altijd om geld. Bij mij vliegen de tikkies me ook om de oren. 

Ondertussen worden ouderen geholpen door een gemeenschappelijke vijand. Corona houdt iedereen op afstand en buiten de deur. En crimineel, wat is meekijken met pinnen is tegenwoordig ingewikkeld! Iedereen moet op 1,5 meter en juist de ouderen zijn scherp en uitgesproken over de handhaving van die richtlijn. Dan blijken ze knetter weerbaar en kan je maar beter uit hun buurt blijven. Toch bekommert Bunnik zich om deze pittige dorpsgenoten. Met webinars over criminaliteit. Die moeten bij de ouderen binnenkomen. En die truc moet werken. Ga toch phishing, je kan me nog meer babbelen! 

Wouter de Kleyn

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie