De monumentale boom op het terrein die behouden moet blijven.
De monumentale boom op het terrein die behouden moet blijven. Agnes Corbeij

Bomen, geluid en fijnstof onderwerp van gesprek bij inloopavond Schoudermantel vanavond

3 september 2020 om 13:06 Nieuwbouw

BUNNIK Eemland Makelaardij presenteert vanavond haar plannen om 39 woningen neer te zetten op de plek waar nu de kringloopwinkel en Villa Burbank staan op de hoek van de Schoudermantel en het Kosterijland. Geïnteresseerden zijn welkom tussen 19.30 en 21.30 uur bij Postillion hotel Bunnik.  

De gemeenteraad stelde in maart 2019 kaders vast rond dit gebied. Belangrijke onderdelen daarvan zijn bijvoorbeeld het behoud van de monumentale plataan midden op het terrein en het realiseren van 30 procent sociale huur en 40 procent vrije sector huur. Daar bovenop kwam de eis van 10 procent levensloopbestendige woningen, wat onder meer wil zeggen dat de mogelijk bestaat voor slaapkamer en badkamer op de begane grond en geen drempels in huis. De gemeente stelt deze eis, omdat dit precies de typen woningen zijn waar een groot tekort aan is in de gemeente Bunnik. 

Eemland Makelaardij is van plan 39 woningen te realiseren. Minimaal 14 daarvan worden sociale huurwoningen, 4 levensloopbestendig. Het grootste deel, 17 woningen, vallen in de vrije huursector en aan de kant van de Schoudermantel komen 4 grondgebonden (dus niet gestapeld) woningen in de vrije huursector of goedkope koop. Op deze manier hoopt de gemeente te bouwen voor starters en senioren.

BOMEN Zowel de monumentale plataan als twee catalpa’s aan de Schoudermantel blijven staan. De plataan is zelfs centraal onderdeel van het plan. Over de bescherming van de boom tijdens de sloop van Villa Burbank en bouw van de nieuwe woningen, is al uitgebreid nagedacht, aldus Arie Baars, eigenaar van Eemland Makelaardij. ,,Er zijn onderzoeken geweest en foto’s gemaakt door experts. De boom wordt ingepakt en er komen betonnen blokken omheen, zodat er niet tegenaan gereden kan worden. We hebben hier ervaring mee, die boom zal het overleven.”  

BOUWHOOGTE EN GELUID Bij de gemeente ligt nog een aantal onderzoeksrapporten, die nodig zijn voor de goedkeuring van de plannen door de gemeente. In de kaders, zoals deze zijn goedgekeurd door de gemeenteraad, wordt bijvoorbeeld vermeld: ,,De bouwhoogte aan de Vrumonaweg kan alleen 4,5 bouwlagen worden op voorwaarde dat akoestisch onderzoek, door de ODRU, bevestigt dat de geluidbelasting op het binnenterrein substantieel zal verbeteren door die hogere bouwhoogte. Indien dit niet het geval is wordt de hoogte een bouwlaag minder.” In het ontwerpplan staan aan de kant van de Vrumonaweg 4,5 bouwlagen. Zowel de gemeente als Eemland Makelaardij wilde dit onderzoek van de ODRU nog niet met Bunniks Nieuws delen. Dat zal pas gebeuren als de raad is geïnformeerd. Dat gebeurt naar verwachting in het najaar. 

FIJNSTOF Ook rondom de luchtkwaliteit ligt er een onderzoek. In de kaders staat hierover: ,,Onder andere vanwege de slechte luchtkwaliteit is uit hoofde van een goede ruimtelijke ordening bij de vaststelling van het vigerende bestemmingsplan eerder besloten aan de zijde Vrumonaweg geen woningen te bouwen. ... De luchtkwaliteit blijft weliswaar binnen de wettelijke norm, maar in een brede context is een nieuwe woonfunctie binnen 300 meter van een rijksweg niet wenselijk. De locatie voldoet niet aan de algemeen geaccepteerde minimale kwaliteitseisen voor wonen en leven. Hiervan kan slechts worden afgeweken indien de initiatiefnemer door objectieve metingen aantoont dat de luchtkwaliteit inmiddels voldoet aan de normen van de GGD en de WHO.”

P21 stelde in januari 2020 vragen over deze kwestie. Wethouder Ali Dekker schreef toen in als antwoord: ,,De concentraties PM10 (PM is een eenheid voor fijnstof, het getal staat voor de grootte van de deeltjes, red.) voldoen nu en in de toekomst aan de WHO advieswaarde. De concentraties PM2,5 voldoen nog niet aan de WHO advieswaarde, maar volgens onderzoek van de ODRU in 2024 wel. Naar verwachting kan op de locatie Schoudermantel pas op zijn vroegst in 2022 worden gewoond. 

Dit betekent in theorie dat PM2,5, als er voor het jaar 2024 gewoond gaat worden op de genoemde locaties, voor enig gezondheidsrisico zou kunnen zorgen bij met name bij gevoelige doelgroepen zoals kinderen, ouderen en zieken. ... Gezien het voorgaande is het college voldoende gerustgesteld om door te gaan met planvorming.” 

Villa Burbank vanaf de Schoudermantel gezien, met de twee catalpa's op de voorgrond.
Villa Burbank vanaf de achterkant gezien met aanbouw.
Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie