De gebroken limietpaal
De gebroken limietpaal Voorbijganger

Limietpalen gesloopt tijdens maaien

21 augustus 2020 om 13:32 Historie

ODIJK Een aantal limietpalen uit 1875 langs de Kromme Rijn, werd vanmorgen op lompe wijze beschadigd en een ervan werd zelfs gehalveerd tijdens het maaien van de graskanten. Onlangs werd door het Hoogheemraadschap de Stichtse Rijnlanden (HDSR) nog flink geïnvesteerd in verplaatsing van de palen, om ze te beschermen tegen maaischade. In maart van dit jaar zette het HDSR zelfs nog informatieborden neer over het verhaal achter de limietpalen. 

door Agnes Corbeij

Eerder dit jaar werd door een grondruil het grootste deel van het jaagpad weer eigendom van de gemeente. Op dit moment is het voor Bunniks Nieuws nog niet helemaal duidelijk of het beheer van het jaagpad tussen Odijk en Werkhoven in handen van HDSR of van de gemeente Bunnik is. Aan beide partijen zijn vragen gesteld over de kwestie. Inmiddels heeft HDSR bekend gemaakt dat de opdracht tot maaien is gegeven door een derde partij: Recreatieschap Midden Nederland. Ook daar heeft de redactie vragen gesteld inmiddels. De antwoorden komen waarschijnlijk na het weekend. 

Het idee achter de informatieborden was het creëren van bewustwording bij de wandelaars. Op de borden is te lezen dat het Ministerie van Oorlog rond 1875 zo’n 350 limietpalen plaatste langs de gehele lengte van de Kromme Rijn. De blauwe hardstenen palen, met een O (van Oorlog) en een nummer, markeerden de aanvoerroute van water voor de Nieuwe Hollandse Waterlinie. Langs de Kromme Rijn, tussen Odijk en Werkhoven, staan er vandaag de dag nog 19.

Een aantal jaar geleden maakte een inwoner van Odijk het HDSR alert op de paaltjes en het gevaar van schade bij onderhoud aan de Kromme Rijn en het jaagpad. Daarop werd actie ondernomen door het HDSR. De paaltjes werden naar de overkant van het jaagpad verplaatst, zodat ze niet meer beschadigd zouden worden tijdens onderhoud aan de Kromme Rijn. Daar was een flinke investering mee gemoeid. 

Bernard de Jong, bestuurder van het HDSR, vertelde op 13 april 2020 in het Bunniks Nieuws: ,,De palen zijn onderdeel van ons watererfgoed. Heel fijn ook dat mensen uit Odijk daar ook oog voor hebben en bij ons aan de bel trekken als er iets aan de hand is. Ik vind het heel bijzonder dat je in het landschap nog steeds zoveel sporen van dat oude waterbeheer kunt zien: de forten, oude sluizen, de inlaat in Wijk bij Duurstede, maar dus ook deze limietpalen.”

De bestuurder van de tractor had duidelijk geen idee van de waarde van de limietpalen. 

De maaier die de palen over het hoofd zag
De gebroken limietpaal
Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie