Afbeelding
Waterliniemuseum

Fort bij Vechten bij genomineerden ‘Leukste uitje van Utrecht’

29 juli 2020 om 08:23 Recreatie

Twaalf uitjes zijn in de race voor de titel ‘Leukste uitje van Utrecht 2021’. Een vakjury heeft de top-12 vastgesteld. Het Bunnikse Fort bij Vechten behoort tot de genomineerden. Nu is het aan de leden van de ANWB. Zij kunnen hun stem en steun uitbrengen aan hun favoriete uitje in de provincie via www.anwb.nl/verkiezing

Wie de winnaars zijn wordt begin volgend jaar bekend gemaakt. 

De top 12 van genomineerde uitjes in Utrecht (in willekeurige volgorde):

1. Het Spoorwegmuseum, 2. Nationaal Militair Museum, 3. Nijntje museum, 4. DOMunder, 5. The Maxx, 6. Fort bij Vechten, 7. Kinderboerderij het Spookbos, 8. Kaas- en Botermuseum De Weistaar, 9. Play-in Utrecht, 10. Kasteel de Haar, 11. Klimbos Gooi Eemland,12. Fietsboot Eemlijn

Over Fort bij de Vechten 

De aanleg van de forten rondom Utrecht (in de Nieuwe Hollandse Waterlinie) vond plaats tussen 1815 en 1826.
De draagwijdte van het geschut nam halverwege de 19e eeuw snel toe en het bleek dat de forten (de Klop, de Gagel, Blauwkapel, Biltstraat, de Lunetten) te dicht bij Utrecht lagen.
Vanaf 1867 werd daarom een tweede linie van forten bij Utrecht aangelegd.
Fort bij Vechten is gebouwd tussen 1867 en 1870. De grote bomvrije kazerne werd in 1880 toegevoegd. Het fort is 17 hectare groot en na Rijnauwen het grootste fort van de Nieuwe Hollandse Waterlinie. Mobilisatie van het fort was er in 1870, 1914-1918 en 1939-1940, maar bij oorlogshandelingen is dit fort echter nooit betrokken geweest.

In het Fort is tegenwoordig Waterliniemuseum gevestigd. Vanuit het Waterliniemuseum worden er diverse rondleidingen gegeven over Fort bij Vechten. 

LANDELIJKE VERKIEZING Voor de landelijke verkiezing van het ‘Leukste uitje van Nederland’ nomineert de ANWB 39 uitjes. Dit zijn uitjes met een bezoekersaantal boven de 450.000. Dierenpark Amersfoort is genomineerd namens Utrecht.

Criteria waar de jury en de leden de uitjes op beoordelen: prijs/kwaliteit, sfeer, aanbod, toegankelijkheid voor hele gezin, klantvriendelijkheid en de faciliteiten.

Vakjury bestaat uit: Walter Jonker – Hoofdredacteur Pretwerk.nl, Riëtte Mulder-Lemein – mede-eigenaar Go-Kids, Goof Lukken –Trendwatcher en docent attractieparken management Breda University of applied sciences, Hans van Leeuwen – trendwatcher Pleisureworld, Willem Kraanen – senior adviseur ZKA Leisure consultants en Marlies Ellenbroek – Marketing en Business Development Manager ANWB Eropuit.

De verkiezing van het ‘Leukste uitje’ wordt georganiseerd door ANWB Eropuit. Dé plek binnen ANWB waar leden inspiratie opdoen voor een leuke dag uit in eigen land. Op www.anwb.nl/eropuit kunnen leden ook tickets voor de leukste uitjes met ANWB ledenvoordeel bestellen.

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie