Afbeelding
Wellnhofer Designs - stock.adobe.com

In Juli En Augustus Weer Naar Duitsland

21 juli 2020 om 11:45 Partnercontent

De uitbraak van het coronavirus heeft een aantal maanden geleden voor een negatief reisadvies voor Duitsland gezorgd. Duitsland sloot haar grenzen en er vonden strenge grenscontroles plaats voor reizigers die het land toch in wilden reizen. Sinds afgelopen juni heeft de Duitse regering de grenzen weer opengesteld voor toeristen. Wat betekent dit voor jou?

Geen vrij verkeer naar Duitsland

Vanaf 6 april was er vanwege de uitbraak van het coronavirus geen vrij verkeer meer mogelijk van en naar Duitsland. Er vonden voor automobilisten zeer strenge grenscontroles plaats om te voorkomen dat besmette mensen het virus zouden meenemen naar een ander land. Ook werd gezonde automobilisten aan de grens ten zeerste afgeraden om verder te reizen. Dagjesmensen waren niet gewenst om de uitbraak van het virus in te perken. Transportvervoer gedurende deze periode van strenge regels wel mogelijk geweest. Om deze reden zijn de grenzen nooit volledig gesloten geweest. 

Toegang tot steden en deelstaten

De toegang voor verkeer wordt in Duitse steden gereguleerd middels “milieustickers”. Zonder een groene milieusticker kom je de Duitse steden sowieso niet in met je auto. Ook op dit moment wordt hier nog streng op gecontroleerd. Een Duitse milieusticker koop je eenvoudig voor vertrek. 

Steden en deelstaten kunnen overgaan tot een “lokale lockdown” indien er sprake is van een groot aantal besmettingen. Meer daarover lees je later in dit bericht.

Opheffing strenge grenscontroles

Per 15 juni kwam er dus een einde aan de strenge grenscontroles die maandenlang plaatsvonden bij de Duitse grens. Het is voor reizigers uit de meeste Europese landen dus weer mogelijk om met de auto naar Duitsland te rijden. De versoepeling van de maatregelen geldt voor alle EU-lidstaten, de Schengenlanden en het Verenigd Koninkrijk. 

Het kan wel zijn dat er nog grenscontroles plaatsvinden waarbij reizigers die Duitsland in willen reizen op symptomen van het coronavirus controleren. Er vinden dus per 15 juni geen strenge grenscontroles meer plaats, maar de Duitse regering wil eventuele besmettingshaarden wel voorkomen door bij sommige grensovergangen op symptomen te blijven checken.

Einde van het negatieve reisadvies 

Hiermee komt er ook een einde aan het negatieve reisadvies voor Duitsland en veel andere Europese landen. Volgens de informatie van het Ministerie van Buitenlandse Zaken valt Duitsland nu in de categorie ‘geel’ (‘Let op, veiligheidsrisico’s’). Op dit moment geldt overal ter wereld dat het virus weer kan oplaaien. Indien dat in Duitsland gebeurt, zullen we versoepelingen dus ook weer teruggedraaid worden door de Duitse regering.

Voorwaarde versoepeling 15 juni Duitsland

Er zijn wel een aantal voorwaarden verbonden aan de versoepeling van de grenscontroles per 15 juni. Zo geldt de versoepeling niet voor landen waar er nog een grootschalige lockdown is of waar er op dit moment strenge inreisbeperkingen zijn. In Spanje en Noorwegen zijn die er nog wel. Zo lang dat het geval is, gelden de versoepelingen van de coronamaatregelen niet voor deze twee landen. 

Ook wordt reizigers vanuit Duitsland afgeraden om naar het Verenigd Koninkrijk af te reizen. Hoewel Duitsers per 15 juni wel naar het Verenigd Koninkrijk mogen reizen en zij ook inwoners vanuit het Verenigd Koninkrijk willen ontvangen, moet men nog wel twee weken in quarantaine na aankomst in Groot Brittanië. Zodra er lokaal sprake is van besmettingen kunnen de maatregelen worden teruggedraaid.

Lokale Lockdowns

De afgelopen maanden zijn er meerdere grote uitbraken geweest in Duitsland. Om de uitbraak “in toom” te kunnen houden zijn er direct lokale lockdowns ingesteld. Dat betekent dat niemand dat gebied in – en uit mag. Houdt hier rekening mee indien je de komende weken naar Duitsland gaat. Het kan zo maar gebeuren dat je in een lokale lockdown terecht komt.

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie